inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dilluns, 7 de novembre de 2011

Suquet de rap amb patates


Segons la vikipèdia, el suquet de peix, i ocasionalment cruet de peix, és un plat, fet habitualment en cassola, amb trossos de diferents peixos i patata, típic de tota la zona costanera i illenca dels Països Catalans. A la Catalunya del Nord, se'n diu bullinada, i a la localitat valenciana de Peníscola, rep el nom de remescló.
És un plat senzill però nutritiu que elaboraven en origen els pescadors en arribar a casa després de la feina amb els peixos que havien quedat malmesos i no podrien vendre.
A la Grècia Antiga ja es fèien preparacions de peix i marisc molt similars però, és clar, sense patata ni tomàquet, i les van estendre a tota la mediterrània. La majoria d'aquests països van incorporar aquest dos ingredients com a productes importants a la dieta en general i en aquesta sopa en particular, que a cada lloc a derivat en plats molt pareguts, com el zimino a Sardenya, l'aziminu a Còrsega, la bullabessa occitana o la caldeirada portuguesa.
Som-hi.

INGREDIENTS
1 cua de rap gran
3 patates blanques (noves) de mida mitjana
2 tomàquets madurs
2 nyores
oli d'oliva
sal
aigua o brou de peix

Per la picada
un grapat d'ametlles torrades
un grapat d'avellanes torrades
2 llesques de pa torrat o fregit
un parell de rames de julivert fresc
1 cullerada de farina
4 alls fregidets
2 cullerades de la salsa de la cassola

VARIANTS
- Hi podeu afegir el fetge del rap fregit a la picada
    ELABORACIÓ
    Preparem tots els ingredients

    Utilitzarem un morter dels de tota la vida per fer la picada.
    He tret una mica de broude peix que tenia al congelador. Si no en teniu, podeu posar-hi aigua, però si voleu fer el brou de peix podeu consultar la recepta.
    Com que no tenia pa torrat, el fregirem juntament amb els alls.
    Peleu les avellanes i les ametlles i les poseu dins el morter.
    Netegeu bé el peix, clar.
    En una cassola baixa, afegir un bon raig d'oli d'oliva.
    Fregirem els alls i el pa.
    I abans que es cremin els retirarem...
    ...i els posarem dins el morter.
    Ara, escaldarem les nyores amb aigua calenta durant uns minuts...
    ...seguidament les obriu i amb una cullera rasqueu la carn que hi ha enganyada a la pell...

    Aquesta pasta és la que ens interesa.
    La podeu barrejar amb els tomàquets que haurem ratllat.
    Ara, heu d'escapsar les patates per què deixin anar tot el midó...i lligui millor la salsa del plat.
    Feu un tall fins la meitat del recorregut i la resta forceu que es trenqui amb la mà, que el tall no quedi net.
    Us han de quedar així.
    Incorporem el julivert a la picada....i anirem picant...
    Ahora, ja podrem marcar les patates...
    ...fins que agafin un color daurat. No les volem fregir ni coure, nomès marcar ràpidament.
    A continuació, afegirem el tomàquet amb les nyores.
    Ho remenem i ho tapem...i ho deixarem reduïr uns 5 minutets. Remenu-lo que no s'enganxin les patates.
    Seguim picant la picada....
    Ara incorporem un xorret de vi blanc a les patates...
    Remenem una mica i dexiem reduïr 5 minuts més tapat.
    Llavors, ja podrem incorporar el brou.
    El brou ha de cobrir les patates gairebé del tot.
    ....un mica més...
    Ara si.
    Podem agafar un parell de cullerades d'aquest suquet per a lligar la nostra picada.
    Als 15-20 minutets, quan les patates comencin a estovar-se, afegirem el rap salpebrat.
    Ho taparem i ho deixarem coure el peix uns 10 minutets....però ara posarem la picada als 2 minuts de coure.
    Ja tenim la picada apunt.
    La podem incorporar al nostre guisat.
    Juasss !!....això sembla una cagada de l'Arale, oi?....
    Remeneu bé la salsa per a repartir la picada per tot el plat.
    Finalment, nomès ens quedarà posar-ho al forn (mode grill)....uns 5 minutets.
    D'aquesta manera obtindrem aquest torradet tan apetitós.
    Avui, contràriament al que és habitual, l'he acompanyat d'un vi negre Raimat Abadía. Qui diu que el peix s'ha de menjar sempre amb vi blanc?
    Aqui el teniu emplatat.
    Us puc garantir que estava deliciós.
    Hi moltes receptes de suquet....podeu enfarinar i fregir el rap prèviament també.
    Doncs això és tot. Espero que us hagi agradat.
    Bon Profit !!!

    10 comentaris :

    1. Avui hem fet un suquet de rap principalment seguint aquesta recepta (amb la variant de posar-hi gambes i musclos sense closca). Ha quedat boníssim.

      ResponElimina
    2. Bona variant Jocuvi !!! Enhorabona !!!

      ResponElimina
    3. Molt be explicat, feia molt de temps que no cuinaba,a sigut. Com trucar a una amiga,Gracies,.

      ResponElimina
    4. Juassss !!!...gràcies Teresa !!!

      ResponElimina
    5. El faré pels meus amic, moltes gràcies Albert, está molt be explicat

      ResponElimina
    6. @Isabel, és un plat excel.lent, de debó. Espero que us agradi. Un petó !!!

      ResponElimina
    7. Albert, ja he preparat la teva recepta per demà dia de Reis, l'acabo de tastar i està boníssim. Espero que els convidats el disfrutin tant com jo.
      Mil gràcies per fer les coses tan fàcils.

      ResponElimina
    8. L'acabà de fer per dinar, ha quedat boníssim! Gràcies per explicar-ho tan bé. Tens receptes espectaculars, de ben segur que en faré més. Enhorabona!

      ResponElimina
    9. Cada dia m'agrada més la vostra Web! ho expliqueu tot molt entenedor. Jo he fet aquesta recepta i tambè m'ha quedat bonissim (modèstia a part)! jeje.
      l'unic que he canviat es que he sobregit les nyores i les he afegit al triturar el tomàquet.

      ResponElimina
    10. Hola!
      Moltes gràcies per aquesta recepta! Està molt ben explicat i és boníssim!!!

      ResponElimina

    Gràcies pels teus comentaris !