inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 4 d’octubre de 2011

Sardines en escabetx


Quantes sardines en escabetx m'hauré menjat de petit?.
Moltes, és clar.
La meva mare en feia a sovint i és un producte que, a l'estar escabetxat, tot i ser peix, es conserva durant molts dies, fins i tot es conserva bé fora de la nevera, encara que jo us recomano que l'hi poseu.
No té massa secrets aquest plat, però si que és cert que costa molt de trobar en bars i restaurants. És un plat d'aquells que només el fem a casa.
Òbviament no té res a veure amb les sardines en escabetx que podem comprar en conserva, que sembla de tot menys el que diu que és.
Aprofiteu les sardines, ara que és temporada, que sempre va bé una mica de peix blau per l'organisme!.


INGREDIENTS
400 g de sardina fresca
una mica de farina
1 cabeça d'alls
2 gots d'oli d'oliva verge extra
1 got de vinagre de vi
una branca de farigola
una branca de romaní
3 fulles de llorer
2 cullerades de pebre vermell dolç
1 bitxo picant
aigua (si cal)
sal

VARIANTS:
- S'hi pot afegir pebre vermell picant
- S'hi pot afegir ceba tallada a la juliana
- Hi ha gent que hi posa orenga

ELABORACIÓ

Renteu les sardines una primera vegada.
Les sardines porten una mica de feina netejar-les.
Els peixaters no sempre tenen temps per fer-te la feina, ja m'enteneu. Depèn del dia o de si hi ha molta cua a la parada.
Primer de tot li traieu totes les escates sota l'aigua. Veureu que en tenen moltes.
A continuació, li arrenqueu el cap.
Amb el mateix moviment gairebé us emportareu bona part dels budells. Ja sé que són imatges una mica desagradables, però (com diu aquell del Polònia)...."algú ho havia de dir!!!!!" ....o d'ensenyar, en aquest cas.
Ara, introduïu el dit gros dins panxa i feu sortir la resta de budells.
Ja només és qüestió de rentar bé de sang la sardina. Això per cada una d'elles, és una feineta si. Una altra cosa important a recordar es que llenceu les escombreries el mateix dia. No hi ha res pitjor que la pudor de budells de sardina del dia anterior.
Les saleu i les enfarineu.
Prepareu una paella amb abundant oli. Jo utilitzo de girasol o per fregir.
Quan estigui ben calent, les fregiu.
Per totes dues bandes.
Un cop fregides, les reserveu sobre un paper absorbent.
A continuació, les col.loqueu en una cassola de fang, ben distribuïdes.
L'ordre és important. Penseu que l'escabetx s'haurà d'escampar bé.
Te'n menjaries una ja, oi?
Seguidament, aprofiteu l'oli de fregir les sardines, però passeu-lo per un colador.
Perfecte.
Ompliu un got amb aquest oli...
...i el poseu en una paella...
...un segon got d'oli i daureu una mica 4 o 5 alls sencers dins.
Ara, poseu-hi la farigola, el llorer i el romaní.
Ben repartit.
Afegiu-hi el pebre vermell, ho remeneu una mica i immediatament (abans no es cremi el pebre)...
Molt a poc a poc, afegiu un got de vinagre a la paella.
Molt de compte !!!!... que fa una reacció una mica bèstia i se us pot encendre la paella.
Tingueu apunt una tapa per si de cas. I repeteixo, a poc a poc.
Un cop barrejat l'oli amb el vinagre...deixeu-ho coure uns 4 minuts.
Remeneu una mica....
...i ja ho tindreu apunt per tirar-ho per sobre de les sardines.
Ben escampat. Les hauria gairebé de cobrir.
Que no quedi cap sardina sense escabetx. Com veieu ara l'he afegit un bitxo.
Amb aquest únic bitxo, agafarà un puntet picant molt agradable.
Ja només ho heu de deixar refredar unes quatre hores mínim abans de menjar.
Però de totes formes jo us aconsello menjar-ho l'endemà o dos dies desprès.
Guardeu-ho a la nevera.
I llest per menjar.
 Son molt bones!.
Ummmm!
A mida que les aneu menjant, les haureu d'anar canviant de recipient a un més petit, per garantir que l'oli sempre les cobreix.
Bon Profit !!!

5 comentaris :

  1. Mmmmm !...que bones... i quins records, lo bé que les feia la mama...

    ResponElimina
  2. Gràcies per la recepta, crec q és així com les feina una meva avía fa 50 anys: és la recepta q volia trobar!!!

    ResponElimina
  3. Quan se li afegeix el pebre vermell?

    ResponElimina
  4. Gràcies per la recepta, però estaria bé tenir un xic de cura per la nostra llengua (ningú més que nosaltres no en tindrà) i passar-la per un corrector. "rama" de romaní? O branquilló? "està bona?" ja sé que ara ho diu molta gent (calcat de l'espanyol), però en català les coses SÓN bones, l'aigua ÉS freda, etc. I guardar "A" la nevera, perquè això d'"EN" nevera em fa que no. "CASI que millor", doncs QUASI que no pas.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Josep
      No et falta raó.
      Però t'explicaré una mica tot plegat.
      D'entrada vull dir-te que aquest és un blog personal, tot i que pugui sembla una mica més professional. És a dir, tot m'ho faig jo solet. No tinc finançament ni suport de ningú, i faig el que bonament puc. L'objectiu és difondre la cultura gastronòmica del nostre país a tot el món. Però s'hauria d'escriure bé, és clar.
      Resulta que quan vaig començar el blog feia moltes faltes. I encara en faig, però no tantes. A poc a poc he anat aprenent. De tant en tant hi ha lectors que m'ajuden a fer les correccions. De tant en tant, procuro corregir les receptes més antigues, com aquesta, però malauradament encara hi ha moltes per arreglar.
      No et vindrà de gust col·laborar amb aquest blog oi?, jeje.
      En qualsevol cas, prenc nota i moltes gràcies per l'ajuda i per la teva visita.
      Una abraçada!

      Elimina

Gràcies pels teus comentaris !