inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimecres, 19 d’octubre de 2011

Pollastre amb bolets


Aquesta és una recepta tradicional catalana i familiar. A casa li deiem "Pollastre amb rovellons" però, obviament, es poden utilitzar tota mena de bolets de temporada.
El pollastre que feia la meva mare no anava enfarinat...i desprès de contrastar amb altres receptes (entre elles la oficial del Corpus Culinari Català), he cregut oportú fer ús de la farina. I ha estat tot un encert, ja que la farina lliga la salsa del rostit....amb el suquet que deixen anar els bolets....i el resultat és impresionant.
Un rostit de pollastre excel.lent.
És la recepta nº 856 del Corpus del Patrimoni Culinari Català. Ja sé que us parlo molt d'aquest llibre, però es que no és nomès un llibre, és la referencia oficial de les receptes de la nostra cultura. És el resultat de contrastar receptes tradicionals per tots els restaurants de Catalunya durant més de 10 anys....tota una feinada que, finalment, per fi ha vist ja la llum i ens mostra quina és la realitat gastronòmica del nostre país.
No dubteu en comprar-lo (ei!!...i que jo no tinc cap comissió, malpensats!)
Seguiré fent referència a aquest recull de receptes moltes vegades, ja que crec que és la millor manera d'avançar junts. Que cadascú faci els seus retocs i les seves variants sense perdre de vista quina és la suposada base original de cada plat.
També us diré que no tot ha d'anar a misa, per exemple, els bunyols de bacallà que vaig fer no fa massa. Nomès el temps dirà quines receptes es mantindràn i quines no.
Espero que us agradi.
Aps, si us apasiona aquesta mena de guisadets....no es perdeu el "Platillo de pollastre amb mandonguilles i bolets".

INGREDIENTS
1 pollastre gran tallat per a rostir (de pagès)
2 cebes
4 alls
400 gr. bolets (rovellons, rossinyols, xampinyons)
brou de pollastre
2 tomàquets madurs
1 got de vi ranci
1 manat d'herbes (llorer, romaní i farigola)
farina
aigua
julivert
pebre negre
oli d'oliva
sal

VARIANTS:
- Poder afegir timó i pell de taronja seca
- Es pot subtituir el vi ranci per conyac i flambejar el pollastre

ELABORACIÓ
Ja sabeu que aquesta temporada de bolets, precisament, no està sent gaire bona, però alguna coseta se'n troba si busqueu.
Al Mercat, he trobat uns rovellons i uns rossinyols...que he barrejat amb uns xampinyons.
La veritat es que estàven molt bé aquests rovellons. Molt nets i sense "habitants".
El rossinyols també estàven força sencers.
I els xampinyons, de granja, clar, immaculats.
Veieu qué macos aquests esclatasangs?
Els he netejat amb cura, un per un, i els he fet a trocets.
  Primer de tot posarem un bon raig d'oli d'oliva a calentar en una olla gran.
Salem i empebrem el nostre pollastre que hem rentat prèviament.
L'enfarinem...
...i el daurem....per les dues bandes.
El reservem.
Mentre, anirem tallant el tomàquet a trocets....i preparant les herbes.
Tallarem la ceba...
...i l'all.
  Sofregiren la ceba i l'all en el mateix oli.
  Afegirem el tomàquet.
Ho remenem bé....
...ho tapem...i deixem que es faci 5 minutets a foc lent.
He tret una mica de brou de pollastre congelat que tenía...i l'he escalfat. Si no teniu podeu posar aigua sola o a les males....una pastilla d'avecrem....
Ja ha caramelitzat el nostre sofregit.
Incorporem el llorer, el romaní i la farigola.
I seguidament, el pollastre...ben col.locadet.
Utilitzaré un vi ranci normalet, encara que si no teniu...podeu utilitzar qualsevol brandi.
  Tirem el vi.
Amb  el foc baix, taparem la nostra cassola...i deixarem coure uns 15-20 minuts, controlant que mai falti aigua.
Passat aquest temps, incorporem el brou de pollastre....
..rectificarem de sal i deixarem coure uns 25-30 minuts més. Afegiu una mica d'aigua si veieu que falta líquid.
A mitja cocció del pollastre, haurem d'incorporar els bolets....
...pero abans, picarem una mica d'all i julivert...
...i els saltarem amb una mica d'oli...
Primer tirem l'all i julivert i seguidament els bolets.
Els repartim bé i afegim un polsim de sal.
No s'han de fregir massa...nomès han de començar a deixar anar l'aigua.
Farà com una salseta. En aquest punt ho pareu i ho incorporem al pollastre.
Abans, aprofitarem per remenar-ho bé i passar els talls que estàn a sota de la cassola a part d'adalt.
Incorporem els bolets.
Quins colors, eh?....m'encanta aquesta foto.
Remenem bé i deixem coure uns 25 minuts més fins que estigui el pollastre cuit. Si cal, afegiu més aigua i rectifiqueu de sal.
Un cop estigui cuit el pollastre ja podeu parar el foc. Deixeu que es refredi tot junt a temperatura ambient. Us recomano consumir-lo un día desprès de fer-lo (com a mínim) i trobareu tots els sabors més ben barrejats.
  A mi m'encanta menjar els trocets sueltos que queden a la cassola....són els millors.

L'he acompanyat amb aquestes patates al forn que he fet en 20 minutets.
I ja el podem servir.
  Està super tendre...."...love me.....tender !!!...love meeeee.....sweeeet!!!!"
Agafeu una combinació dels tres elements del plat....
...pollastre, patata....i bolet.....espectacular....
...i suqueu pa....que la salseta està brutal...
He fet un pollastre gran i m'ha sobrat bastant. El posaré en dos tapers i a congelar.
Així tenim per menjar entre setmana....o d'aquells dies que no tens ganes de cuinar....
Bon Profit !!!

13 comentaris :

  1. Bon plat de temporada, encara que de moment, el tema bolets ho tenim una mica fotut :(

    Salut.

    ResponElimina
  2. Ja dic, jo al mercat n'he trobat. Però us heu d'aixecar aviat, perquè hi ha pocs i la gent se'ls emporta.

    ResponElimina
  3. Tocarà matinar doncs, cap problema.
    Per cert, aquest dissabte faig el Cim i Tomba i diumenge toca tastar les braves del Bar Tomàs i la boooooooomba picant, quina pinta tot plegat!

    ResponElimina
  4. Doncs que vagi de gust, Pep...ja em diràs que tal ha anat, que em faria gràcia saber-ho.
    Salut !

    ResponElimina
  5. Seras ben informat Albert ;D
    Salut!

    ResponElimina
  6. Quina sort trobar aqusts rovellons tan macos i sans!!! El pollastre rostit amb rovellons un clàssic de tardor de sempre! I una bona llesca de p a per sucar i deixar el plat ben net!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  7. Felicitats per la recepta i envejo la teva hiper activitat culinaria.

    ResponElimina
  8. ostres quina pinta que fa....aquest cap de setmana intentaré fer-la.

    ResponElimina
  9. Gemma, que et vagi molt bé i ja em diràs, però n'estic que segur que ho faràs de p.m.
    Per cert, "Anònim", tens tota la raó del món...hauré de parar una mica el carro.
    El mes que ve neixarà el meu segon fill...i hauré de baixar el ritme...si o si.
    Cosetes ke té la vida...
    Gràcies !

    ResponElimina
  10. Gràcies per aquest pla de temporada, m'ha servit de molt les fotos i la explicació pas a pas. Salut!

    ResponElimina
  11. Gràcies, m'ha quedat impressionant. Tot està molt ben explicat.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !