inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dijous, 20 d’octubre de 2011

Milfulles de crema


Segons la R.A.E. un "milhojas" és:
"Pastel en forma de prisma rectangular, que contiene merengue entre dos capas de hojaldre espolvoreado con azúcar"...juas,juas !!!. És cert sí, però no us recomano els milfulles de merengue.
El milfulls o milfulles era una pasta que feiem a la pastisseria nomès pels cap de setmana.
És un postre bastant senzill de fer. I aquest que porta merengue (que el fan molt al sud d'Espanya) no us l'aconsello pas. Bé, es que jo sòc un gran detractor del "merengue" (en totes les seves lectures). A la pastisseria deien que el merengue (clares d'ou i sucre) és la nata dels pobres. Jo penso que el merengue de bo no en té res, però està dolç...i el dolç agrada a paladars poc exigents, que n'hi ha molts.
Amb crema pastisseria, nata o trufa està boníssim un milfulles.
Aquesta pasta, com a peculiaritat, incorpora un ingredient derivat del sucre anomenat "fondant".
El fondant és sucre portat a una temperatura d'ebullició concreta (punt Volant).
El podeu fer a casa (veure Article: Els sucres a la pastisseria) o comprar-lo en qualsevol botiga especialitzada. Però s'ha de ser pràctic nanos, i si bé a mi m'agrada fer-ho tot jo, hem de pensar que hi ha coses que no val la pena fer-les de forma habitual (com la pasta de full, la pasta brisa, la gelatina, el fondant, etc...) i ens estalviarem una bona estona de feina, que també tenim una família a la que atendre. Encara que si us recomano fer-les almenys una vegada, i almenys saber com es fa.
Però tornem a la recepta.
El milfulles de crema és un postre que acostuma agradar molt a tothom.
El concepte del milfulles s'utilitza en tots el àmbits de la cuina (dolça i salada) i permet elaboracions amb tota mena d'ingredients.
Aquesta, en realitat, és la gran funcionalitat que té la meravellosa pasta de full.


INGREDIENTS
(surten de 2 a 3 milfulles)
1 planxa de full
100 gr. de fondant
crema pastissera
100 gr. xocolata negre per decorar

ELABORACIÓ
Preparem una planxa de full.
La podem tallar bans de coure o desprès, com preferiu. Si ho feu desprès heu d'anar amb compte que no se us trenqui. Heu de tallar-la a tires gruixudes...i que tinguin exactament la mateixa amplada (la llargada és igual).
Les col.loquem en una safata pel forn i les punxem bé. No ens interesa que pugi el full.
A 180º graus....uns 20 minutets....i vigileu de tant en tant.
Mentre, farem una crema pastissera tradicional. Jo he fet la mateixa recepta però proporcionada per una gema nomès.
La deixem coure una mica, sense parar de remenar.
Fins que quedi lligada.
Sí, ja ho sé, m'he passat una mica amb el colorant, però es que m'he equivocat i l'he posat colorant color "groc" en comptes de colorant color "ou". Desprès ho he volgut rectificar i ha quedat amb aquest color tan viu. Si mireu la recepta de de la crema, veureu el color correcte que ha de tenir. Disculpeu-me.
Controleu el forn...i veureu que el full puja una mica...doncs l'abaxeu amb qualsevol cosa. Heu d'impedir que pugi. Volem una tira de full el més plana possible.
Tot i axí, sempre us agafaràn una mica de volum.
  Ho deixarem refredar tot plegat.
Mentre, prepararem la xocolata i el fondant per a la decoració del milfulles. Ja us he comentat que el fondant el podeu fer a casa o comprar-lo fet, però proveu-lo per què és fantàstic. Jo l'he comprat al Solé & Graells.
Amb l'ajuda d'una cullera gran...
...agafarem tres trocets i els posarem en un bol per escalfar al microones.
Al mateix temps, posarem una mica de xocolata a desfer, al bany maria. Nomès el volem per a decorar, per tant, amb poquet ja farem. Però és important que feu coincidir en temperatura a tots dos ingredients. Desprès veureu per què.
He escalfat el fondant al microones durant 90 segons a potència mitja, i ens ha de quedar una salsa líquida.
Ràpidament, amb tots els ingredients freds, montarem el nostre milfulles.
Hem de fer tres capes de full i crema, tal i com es veu a la fotografía.
A la última capa no li posarem crema per dalt.
Però deixeu els laterals una mica curiosos, això si.
Amb una ganivet de serra, tallem les porcions.
Aquesta és la mida autèntica, encara que pel meu gust són massa grans.
Ara, farem un cornet de paper, com si volguesim escriure. Es qüestió d'agafar un full DinA4 i plegar-lo sobre si mateix a partir de la meitat horizontal...i anar enrotllant. Amb una mica de pràctica us quedarà bé....i la punta ha de punxar.
Tirem la xocolata desfeta dins....el tanquem per dalt i amb unes tisores fem un tallet a la punta, per tal que ens caigui un fil de xocolata.
Deixem el cornet a una banda i banyem el nostre milfulles amb fondant.
Ràpidament, netegem els laterals amb la paletina i abans que se'ns assequi el fondant....
...fem unes tires de xocolata per sobre.
Si tots dos ingredients estàn ben desfets, amb un palet o un escuradents (jo utilitzo un pinxo de ferro de fer pinxitos) podeu traçar una línia de dalt abaix i fer un dibuix.

Ho enteneu ara?

...de totes maneres a mi se'm ha refredat una mica el fondant i no ha quedat com jo volia, però penso que la idea s'agafa, no?...(estic perdent pràctica!!!)
Ara és qüestió de deixar-lo refredar a la nevera fins el moment de consumir-lo.
Està molt bo. És una combinació d'ingredients molt encertada.
Espero que us agradi.
Amb aquests dos en mengen 4 persones (que no siguin gaire triperes, clar).
També el podeu servir a mitja tarda, amb el café.
Bon Profit !!!

10 comentaris :

  1. Uau, quin pas a pas més ben fet!
    El color de la crema és molt original, je je je... però segur que de gust està boníssima.
    La decoració amb el fondant i la xocolata t'ha quedat preciosa!

    ResponElimina
  2. Entre tú i jo, que saps del que parlem...no m'ha quedat massa bé l'acabat. He perdut qualitats !!...es que potser feia 16 o 17 anys que no el en feia....jeje. El que fas tú està molt i molt bé, mil vegades millor que molts profesionals, però susposo que ja t'ho hauràn dit. Gràcies per seguir el meu bloc !!

    ResponElimina
  3. Per cert, Gemma, m'agradaria saber la teva opinió respecte al bloc de Carlos Valencia (http://lodecarlosvalencia.blogspot.com/). No sé si el coneixes. Mira-t'ho i em dius.

    ResponElimina
  4. Jo no soc gens de dolç... ni de fer-ho ni de menjar-ho.. I ara penses... "doncs perquè opina ara aquí??"... :))).... Doncs perquè tampoc m'agrada el merengue en cap dels seus sentits..

    Salut!

    ResponElimina
  5. Quina pasada de pastís, que professional !!!
    I a mi tampoc m'agrada el "merengue", com molt bé diu l'amic Sampere.

    ResponElimina
  6. ...el merengue és "de fartar pobres", juas !!!

    ResponElimina
  7. He arribat al teu bloc per casualitat... i quanta raó amb el merengue!! A mi no m'agrada gens tampoc! El milfulls sensacionals, mai m'hauria passat pel cap lo del fondant per sobre, hi queda molt maco!
    Una abraçada
    Sandra

    ResponElimina
  8. Hola Albert, acabe de visitar el teu blog i el trobe fantàstic!! Fas unes coses precioses i boníssimes de veritat. Ara mateix t'enllace al meu blog. Salutacions

    ResponElimina
  9. Sandra, benvinguda !!! i gràcies.
    Hola Francesc, espero que et sigui útil aquest bloc. Em miraré els vostres que m'interesen molt. Gràcies.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !