inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

diumenge, 15 de setembre de 2013

Fideus a la cassola tradicionals


>Recepta núm. 547 del CPCC.
Fa temps ja us vaig ensenyar com fèiem els fideus a la cassola amb xoriço a casa nostra.
Avui,  he volgut fer la recepta més tradicional de totes que, al contrari que la que feia jo, no porta ni xoriço ni pernil... i els fideus són amb forat, a més que aquesta porta una picada d'ametlles.
La resta és pràcticament igual.
Totes dues són molt bones, sincerament us ho dic, però jo, particularment, segueixo preferint la del xoriço. Si ho sent en Jaume Fàbrega s'emprenyarà, ja que sempre diu que el xoriço pertorba tots els gustos. Jo penso que hi ha plats on va bé afegir una mica de xoriço, però xoriço ben sec, amb poc greix.
En qualsevol cas, està demostrat que els fideus a la cassola els fan de diferent manera a totes les famílies. Potser hi ha lleugeres variacions, amb pebrot verd o vermell, amb xoriço o sense, amb fetge de pollastre o sense, amb aigua, amb brou o amb pastilla de caldo precuinada... Però, al final, els que més ens agraden a tots, és clar, són els que fan (o feien) la nostra mare i la nostra àvia... Oi que sí?
Doncs jo us recomano gaudir de les vostres receptes casolanes, de la vostra tradició familiar, i tant que sí!, sense que siguin les més autèntiques, perquè són aquestes les que us portaran més records.
Però tingueu sempre present l'horitzó i la referència de la cuina tradicional catalana en general, per estar ben situats.
És a dir, que encara que sapigueu fer uns fideus d'una manera en concret, això no ha de treure que pogueu provar de fer altres receptes del mateix plat... perquè, així, s'aprèn a cuinar, i així ens adonarem de les lleugeres diferències que es poden trobar a cada territori del nostre país, i de com un mateix plat, amb petits matisos, pot canviar sensiblement de sabor.
Per tant, també us deixo l'enllaç a la recepta de fideus a la cassola amb xoriço que sempre hem fet a casa nostra.
Aquesta recepta d'avui és per a 6 o 8 persones, però les fotos corresponen a la meitat de la recepta.
Aquesta recepta ja l'havia publicat amb anterioritat, però n'he actualitzat les fotos.
Que vagi de gust.


INGREDIENTS
400 g de fideus perla (amb forat)
200 g de salsitxa
200 g de costella de porc
200 g de conill tallat
100 g de pèsols
3 tomàquets trinxats
1 ceba trinxada
llorer
oli d'oliva
sal
1 litre d'aigua

Per fer la picada:
2 grans d'all
uns brins de safrà
un grapadet d'ametlles torrades
julivert

VARIANTS:
- Es pot afegir pebrot verd o vermell al sofregit
- La costella de porc pot ser confitada
- S'hi poden afegir menuts de pollastre
- Es poden fer els fideus amb carn i peix
- En lloc d'aigua, s'hi pot posar caldo
- Es pot afegir un rovell d'ou dur amb la picada

ELABORACIÓ
 Preparem tots els ingredients.
 Abans de res, a mi m'agrada deixar la picada preparada. Pelem unes ametlles torrades.
 Les posem dins un morter.
Hi posem una mica de julivert fresc.
 Uns brins de safrà.
 Un polsim de sal.
 Un parell de grans d'all que he pelat i he partit per la meitat.
 I, ara, pom-pom una bona estona.
 Que quedi ben fi. En els períodes que no feu res de l'elaboració, podeu seguir matxucant-ho tot.
 Ratllem els tomàquets madurs.
 I hi posem una cullerada de pebre vermell.
 Trinxem la ceba.
 Piquem l'all.
 Salem tota la carn. Les salsitxes les he fet a daus.
 Ho empebrem també.
Ara, a foc baix, escalfem una cassola de fang. 
Quan sigui calenta, apugem el foc i hi tirem un bon raig d'oli d'oliva.
Hi tirem tota la carn, primer.
Deixem que agafi bon coloret per totes bandes. Penseu que la cocció dels fideus no és gaire estona i, per tant, la carn ha de quedar ben feta.
 Hi afegim la ceba... i l'all picat...
 Ho remenem...
 ...ho deixem uns 5 minutets que agafi color la ceba...
 ...i llavors hi incorporem el tomàquet amb el pebre vermell.
 Remeneu-ho bé...
 ...i tapeu-ho. Que es faci bé el tomàquet durant uns 8-10 minuts a foc mitjà-baix.
En una altra cassola, si voleu, podeu anar fent o escalfant un brou de pollastre. Jo en tenia de congelat. Sempre hi podeu posar aigua sola, però amb brou us agafarà un regust molt bo.
 A poc a poc, el tomàquet caramel·litzarà amb la resta del sofregit i tot agafarà un color molt atractiu.
  És el moment d'afegir-hi els pèsols, que si són de temporada, millor. Altrament, han de ser congelats.
Immediatament, hi aboquem tot el brou. Aproximadament un litre. La quantitat de líquid variarà si us agraden els fideus més o menys secs. En aquesta ocasió, amb un litre queden gairebé secs.
 Hi tirem un polsim de sal.
 Ho remenem una mica...
 ...i quan arrenqui el bull hi incorporarem els fideus.

Normalment utilitzo aquests fideus de La perla del Segre...
...però avui he comprat els fideus perla de Gallo que, tot i que tenen forat, no són tan gruixuts.
 Cap dins.
 Ho remenem una mica i deixem que es facin.
Ja sabeu que les cassoles de fang conserven molt la calor. Per tant, haurem d'apagar el foc quan als fideus els faltin un puntet de cocció... i s'acabaran de fer amb la calor residual. Aproximadament, uns 12-14 minuts.
 Tireu un parell de cullerades de caldo dins la picada per deixatar-la una mica.
  Agafarà una textura més aigualida.
A mitja cocció, hi aboquem la picada.
 La repartim bé.
Ara esperem aquests 12 minutets fins que es facin els fideus. 
Podeu sacsejar la cassola per evitar que s'enganxi del cul.
 Blup blup! Rectifiqueu de sal, si cal.
 Els fideus sónun pelet durs. Apaguem el foc.
 Cobriu la cassola amb un tros de paper d'alumini i deixeu-los reposar 10 minuts abans de servir.
 Torneu-los a tastar. Segur que els fideus ja són ben cuits.
 Ja tenim fets els nostres fideus a la cassola tradicionals.
Com podeu veure, no queden secs secs...però tampoc massa sucosos.
 Emplatem.
 Ummm.
 Són bons fets així, també.
 Acompanyeu-los d'un bon vi negre de taula.
 Aquests es poden menjar amb cullera o amb forquilla.
 Bon profit!!!

33 comentaris :

  1. Home, han de estar bons per força... pero jo, aquests fideos enormes que semblan mangueres, no es vull ni veure !!!

    ResponElimina
  2. ...per cert Albert, aixó em recorda una recepta que feies antigament: las "Angulas a lo pobre".. si home,si... no t'enrecordes ?... si et pasaves la nit pintant-li els ulls als fideos amb un rotulador permanent... ha,ha,ha !!!

    ResponElimina
  3. juassssss !!...que catxondito el nen!!!

    ResponElimina
  4. ....els fideus es un dels meus plats preferits...a casa dels pares els fan una mica diferent i casa també...però aquests tenen una pinta boníssima..per cert, tal com diu el teu germà els fideus amb forats els odio també....

    ResponElimina
  5. Hola Albert, guapo tu

    m´encanta aquesta versió de fer el fideus, em permís queda anotada la teva recepta

    mil gràcies per compartir-la, petonets SUsanna

    ResponElimina
  6. Ja em diràs com et queda, Susanna...gràcies!

    ResponElimina
  7. son fideus marca la
    perla?

    ResponElimina
  8. A casa tothom se n'ha llepat els dits!!!!!

    ResponElimina
  9. Eps !!!...doncs enhorabona a tú Àgata...serà que ho has fet bé !!! M'alegro molt.

    ResponElimina
  10. N'he fet uns quants cops de fideus però mai d'aquesta manera, aquest dissabte ho provaré a veure què tal :)
    Moltes gràcies!

    ResponElimina
  11. Així queden molt bons, Guillem.
    Bona sort i gràcies per la visita !!!

    ResponElimina
  12. Avui he cuinat aquests fideus a la cassola. A casa m'han felicitat. Han quedat boníssims. Els he fet sense safrà. No en tenia. Igualment, boníssims. Moltes gràcies

    ResponElimina
  13. Bona feina Montse, enhorabona !!!

    ResponElimina
  14. Avui els faré així a veure com em surten, els teus fan molt bona pinta. :-)

    ResponElimina
  15. Ja em diràs, Núria !!! Sort !!!

    ResponElimina
  16. Tot un éxit, et felicito per aquest blog.

    ResponElimina
  17. Gràcies Núria...enhorabona a tú !

    ResponElimina
  18. No he tastat mai akests fideus... Jo no posso conill no salchicha, ni atmetlla, ni pessols, pero si poso pebrot. I els fideos mes finets

    ResponElimina
  19. Excel.lent plat de fideus Albert, però a mí no sÉ el perquè, però tampOc m'agraden els fideus foradats.

    ptons

    ResponElimina
  20. @Xampi, cada família té la seva recepta i aquesta tampoc és la meva.

    @Dolors, en el fons...tot són manies. Jo pensava igual, però son prou bons també.

    ResponElimina
  21. Aquesta recepta és deliciosa i molt versàtil! A més a més de les explicacions tan ben fetes, només et faltava la vessant creativa divergent... Ets un autèntic mestre!! Petonets!

    ResponElimina
  22. Quina bona pinta....com tots els plats que fas..et segueixo i m'agrada molt com prepares les receptes

    ResponElimina
  23. @Carmelo, procuro fer-ho el més entenedor possible. Sempre dic que jo no sòc cap gran cuiner, ni tan sols sòc cuiner professional. Només estic orgullós de publicar la recepta tan detallada, per ajudar a tothom a fer-la, fins i tot aquells que no saben cuinar. Gràcies per les teves paraules.

    ResponElimina
  24. Hola, avui els he fet jo. He afegit moixernons i ceps. Molt i molt bons. Moltes gràcies

    ResponElimina
  25. @Montse, genial variant !!! Ara m'has fet venir gana. Gracies !

    ResponElimina
  26. Hola. Les teues receptes queden boníssimes. Les que he provat jo, són fàcils i molt ben explicades i il·lustrdes. Gràcies Albert, em facilites la feina.
    Ah! i els fideus foradats són ben bons.

    ResponElimina
  27. Sempre he volgut fer els fideus a la cassola i gràcies a aquesta recepta tant ben explicada i il•lustrada m'han sortit genials a la primera. En comptes de pèsols i he afegit carxofes. Deliciós! Moltes gràcies!

    ResponElimina
  28. OLá Albert, els estic acabant de fer.... deliciosos!!!
    Gràcies i bones festes.

    ResponElimina
  29. per al meu gust hi trobo massa carn, i hem falta una mica mes de brou

    Eduard 26-11-2015

    ResponElimina
  30. Avui he fet els fideus per dema dinar, esperem que em quedin bons

    ResponElimina
  31. Avui he fet els fideus per dema dinar, esperem que em quedin bons

    ResponElimina
  32. Estic fent els fideus per sopar. Gràcies per la recepta... soc força "poc de cuina" i m'estan quedant impressionants!!!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !