inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

diumenge, 30 d’octubre de 2011

Eriçó de mar (garotes)


Feia temps que volia tastar-les.
N'he vist en cartes de restaurants de l'empordà, però mai m'havia atrevit a demanar-les.
Però avui, he anat al mercat i n'he vist....i m'han sorprès tant que n'he agafat unes quantes.
Jo no les havia provat mai fins ara, ja que estava prohibida la seva captura....fins fa ben poc. Els he comprat a 6 euros el kilo, per provar, i la veritat...està bé, però tampoc és per tirar coets. Té molt gustet de mar, això si.
Val la pena provar-los, ni que sigui per una sola vegada.


Segons la vikipèdia, els equinoïdeus (Echinoidea) són una classe d'animals equinoderms, coneguts de forma genèrica com a eriçons de mar, garotes, garoines o bogamarins. El seu cos és de forma generalment globular, semblants a un globus irregular, i recobert de punxes mòvils més o menys gruixudes. La grandària de la «closca», anomenada testa pot estar entre 3 i 10 cm, segons les espècies.
Els equinoïdeus se subdivideixen actualment en dues grans subclasses: els Perischoechinoidea i els Euechinoidea. Els primers es consideren el grup més antic i, de fet, la majoria d'espècies conegudes ja s'han extingit i només en queden unes 150; es caracteritzen per unes espines força llargues i afuades. La segona subclasse, la dels Euequinoideus, conté unes 800 espècies, agrupades en quatre superordres. D'aquests, Diadematacea i Echinacea corresponen als eriçons de mar tradicionals, simètrics i regulars; el superordre Gnathostomata inclou els anomenats en anglès «dòlars de la sorra» (sand dollars); finalment, el quart superordre correspon als eriçons de mar irregulars. També s´anomena "bogamarí" a les Illes Balears, Alguer (Sardenya) i a la població costanera de Xàbia (Marina Alta).


INGREDIENTS
Eriçons de mar (garotes)

ELABORACIÓ
No té elaboració. És un marisc que es menja cru i viu.Nomès l'heu d'obrir i rentar la sorra.

 Són uns animals, ben curiosos.
 Afageu-los amb unes pinzes i talleu-los per la meitat.
 Veureu com hi ha una explosió de sucs....de mar...i surt un flaire molt agradable.
 En aquest cas, feien una oloreta a menta....o a herbes...suposo que de les mateixes algues.
 Això és la boca. No es menja.
 De fet, es menja ben poca cosa. I si us fixeu, tenen molta sorra, per això s'han de rentar bé.
 Les algues tampoc es mengen.
 Bé, jo no me les menjo...però dolentes no deuen estar.
 Això de color taronja és el que es menja.
Retireu-lo amb molt de compta amb una cullera, i que no  tingui sorra.
Té un gustet força agradable...però es clar, hi ha molt poqueta carn.
Això són les famoses garotes....no tenen res més.
Bon Profit !!!

2 comentaris :

  1. Puajjjj !!!... jo paso de menjar "aliens"... i meny viu i cru !!!

    ResponElimina
  2. En aquesta ocasió, no et perds res de l'altre món...

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !