inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dilluns, 10 d’octubre de 2011

Bunyols de bacallà


Aquesta és un altre recepta de la meva mare. Els bunyols de bacallà són un altre d'aquells plats que resulta difícil trobar-los bons.
Com ja sabeu, us recomano llegir les dues receptes que apareixen al llibre "Corpus del Patrimoni Culinari Català", que  són molt semblants a aquesta, però no tot el que digui aquest llibre ha d'anar a misa i, en aquesta ocasió, la mare guanya.
Els bunyols us han de quedar "boturuts"...i no super-mega-rodonets....com els industrials que venen congelats, i que no saben a res.
Proveu-los i en parlem.
...al meu germà Manel li apassionen....

INGREDIENTS
2 trossos de bacallà dessalat
1 ou
1 got de llet
200 gr. farina
8 gr. llevat en pols (1/2 sobre)
2 alls picats
julivert picat
oli de gira-sol
sal

VARIANTS
- Es poden muntar les clares i afegir-les muntades per donar més volum
- Es poden utilitzar dos ous i la meitat de llet
- Es pot substituir part de la llet per cervesa

ELABORACIÓ
Preparem tots els ingredients.
Així fem la foto de marres.
Rentarem el bacallà ja dessalat.
Com sempre, us recomano la lectura del consell "Com dessalar el bacallà salat",
Poseu una olla amb aigua a bullir.
Picarem el julivert i l'all ben petitet.
Utilitzeu una ma de morter per picar-ho tot ben juntet.
Un cop estigui l'aigua bullint, tireu el bacallà...i deixeu-lo coure un minut de rellotge.
Mentre, anirem pesant la farina amb el llevat en pols i la sal, tot junt i barrejat.
Deixem que es refredi una mica el bacallà...
...i l'esmicolem dins la ma de morter, mirant de treure totes les espines.
Quan ho tinguem, ho piqueu tot junt, com si volguesim fer una brandada.
Seguim picant.
Incorporem l'ou.
Seguim picant.
Incorporem la llet i ho remenem tot.
Ara ho barregem amb la farina...que incorpora el llevat i la sal (poqueta, que el bacallà ja en porta).
...jo he utilitzat una varilla per lligar-ho tot.
Veureu que queda una textura cremosa.
Ara escalfeu abundant oli de girasol en una paella.
Amb l'ajuda d'una cullera, anirem fregint els bunyols.
Ha d'estar l'oli ben calent.
Li aneu donant la volta. No han de quedar rodons. La gent s'obsesiona amb les formes...i res més maco que les formes capricioses que té la cuina tradicional. Estàn més bons si són boturuts.
Amb una escumadora els treurem....
...i els reservarem en un paper absorbent. Com podeu veure, m'ha sobrat la meitat, que congelaré per un altre dia. Ja tinc suficient per a fer una tapa.
Doncs aquí els teniu.
Uns fantàstics bunyols de bacallà. Costen de trobar així de bons.
Es que els trobo macos i tot.
Per dins han quedat molt flonjos....el que buscava.
Suaus de gust, però molt agradables. Els podeu fer de la mida que més us agradin.
Us deixo que m'obriré una cerveseta per acompanyar a aquesta tapa tan casolana i tradicional.
Bon Profit !!!

21 comentaris :

  1. Ohhh !!!!... que bons !!!... feia temps que buscava aquesta recepta. La tenia apuntada en algún lloc que mai més he trobat. Una vegada, fa anys, en vaig fer i em van quedar boníssims, igualets que els de la mama.

    ResponElimina
  2. Quina alegria !!!...això és el que més m'agrada del bloc...que la informació que posi li sigui útil a algú, com va passar amb el Púding de Poma...i alguna coseta més. Disfruta'ls doncs.!!

    ResponElimina
  3. No he fet mai bunyols (de cuina) i en canvi m'agraden. I tal com ho expliques (i detalles a les fotos) no sembla complicat...

    Salut!

    ResponElimina
  4. Són entretiguts de fer però el resultat final paga la pena.

    ResponElimina
  5. Avui he comprat bacallà dessalat i he trobat la teva recepta. Ara vaig a fer bunyols de bacallà per sopar. A veure com em surten...

    ResponElimina
  6. un blog genial,la veritat que tot el que tens per aqui esta super be i les explicacions genials,aquesta recepta es molt bona,un dia la farem al restaurant si ens dons permis,en tinc una molt bona que si vols un dia te l'envio i ja diras que tal,es la que faig normalment.

    petons i espero poder anar seguint el teu treball.

    una abraçada.

    ResponElimina
  7. I tant que si. Diga'm el restaurant que em passaré un dia !!!

    ResponElimina
  8. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  9. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  10. Feia temps que volia fer uns bons bunyols de bacallà, ahir vaig provar la teva recepta i tot i fer-los amb farina sense gluten, van quedar bonissims!!! Moltes gràcies!
    Anna

    ResponElimina
  11. M´encanta "La cuina de sempre"; Sou cullunuts perque feu les receptes pas a pas i ben especificades amb las fotos....M´estic tornant un cuiner!!!!. La meva dona ho agraeix molt.Felicitats i no pareu de fer-ho.

    ResponElimina
  12. @Xavier, l'èxit és tot teu !!!...gràcies pel feedback !!! ...una abraçada i benvingut !
    (i no cal que parlis en plural...que darrere d'aquest blog només hi ha un servidor)

    ResponElimina
  13. Thank you for this post - I am writing the recipe in English on my blog and although I used a different one from you I will definitely try this one of your mothers. I love the photos and you make it sound easy. I agree that they are better than anything you can buy in a cafe! Kate

    Gràcies per aquest post - Estic escrivint la recepta en anglès al meu blog i encara que jo vaig utilitzar un altre, definitivament vaig a provar aquest un de la seva mare. M'encanten les fotos i el teu commentari que es molt fàcil seguir. Estic d'acord que són millors quan has fet a casa - tot i que son una mica irregulars. Kate

    ResponElimina
  14. La meva mare, en comptes de farina, els fa amb patata bullida, la clara muntada i no hi posa llevat.

    ResponElimina
  15. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  16. Hola, es pot fer sense ou? Ho puc substituir per alguna altra cosa? Es que el meu fill no el tolera. Gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Diuen que pots substituir l'ou per una cullerada de vinagre + una cullerada de bicarbonat. Això aportarà una reacció química similar a la de l'ou. Però jo no he he provat mai. Sort!

      Elimina
    2. Bé, ho provaré i ja us diré que tal!
      Gràcies

      Elimina
  17. Hola! M'agrada molt el teu blog, he fet varies receptes teves i m'han quedat boníssimes! Estic pensant en fer bunyols, i com no, he anat directe cap aquí. Ho posses tot tan fàcil i bé que no costarà gens. M'ha sorprés però que dius que congeles els que sobren, i veig que ho fas quan ja estan fregits, pensava que es congelaria la massa però no tenia ni idea que fregits també. Llavors, quan es descongelen es tornen a fregir una mica o es deixen així mateix? Es el dubte que tinc. Segueix així! Gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es millor congelar-los abans de fregir, però també queden bé. Una abraçada!

      Elimina

Gràcies pels teus comentaris !