inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dijous, 1 de setembre de 2011

Arròs caldós amb nècores


L'arròs amb nècores és un plat molt típic de Galícia i a les zones costeres del llevant, però també el cuinen en alguns restaurants a Catalunya.
Com d'altres vegades he fet, avui ens acostarem una mica a la cuina gallega (d'on era la mare de la meva àvia per part de mare) i tastarem un arròs amb nècores...un marisc de poca carn però molt gustosa.
Si us pregunteu què és una nècora...us ho explicaré...i si no, també, juas.
És un crustaci branquiuro i decàpode que pertany a la família Portunidae. Viu prop de la costa entre les roques, pedres i esquerdes, fins i tot en fons fangosos com muscleres i de sorra. Habita fins a profunditats no superiors a 70 metres. El seu sentit de la territorialitat és molt fort pel que ataca els intrusos que penetren en la seva zona.
És un animal omnívor, que s'alimenta tant d'algues i peixos morts com d'altres animals que siguin més petits o dèbils, arribant en ocasions a devorar als seus semblants.

La femella en una posada pot arribar a posar fins a 200.000 ous. El seu creixement després és molt lent, arribant a la maduresa sexual entre els 5 i 6 anys.
Quan es compren les nècores el més important no és la seva grandària sinó la seva frescor i la sensació de pes i carn atapeïda dins de la seva closca. Per comprovar aquest últim aspecte, les heu d'agitar lleument per evidenciar que estan plenes de carn i no d'aigua.
La nècora és un aliment baix en greixos però amb alt àcid úric la qual cosa no la fa recomanable en casos de gota.
Hi ha gent que considera aquest menjar de marisc com una cosa eròtica.

Més informació sobre mariscos en: http://www.pescaderiascorunesas.es%20/

INGREDIENTS
2/3 tasses d'arròs
4/5 nècores vives
1 / 2 Kg de cloïsses

75 gr. xipirons
1/2 pebrot vermell
1/2 porro
1 tomàquet pelat
2 grans d'all
1 bitxo
1 fulla de llorer
Pebre negre acabat de moldre
Oli d'oliva verge extra
1 culleradeta de pebre vermell dolç
brou de la cocció de les nècores

ELABORACIÓ

Abans de res rentarem bé les nècores.
Aquestes les he comprat al Makro...que tenen vivers.
Estan ben vives, clar.
Un cop netes les reservarem en un bol.
Curiós animal aquest  eh?....heu vist els ulls vermells que tenen?...a mi sempre em recorden a la peli Depredador....amb aquesta boca bífida que tenen....
 Preparem tots els ingredients.
Les nyores les posarem en aigua ben calenta....amb la intenció d'escaldar-les, així podrem extreure la seva carn més fàcilment. Deixeu-les una estona dins l'aigua calenta.
 Preparem la resta d'ingredients....i els picarem, com sempre.
 Avui no utilitzarem una paella. Utilitzaré aquesta cassola fonda....ja que farem un arròs caldós.
 Les nècores em miren amb cara de circumstància....pobretes.
 Un bon raig d'aigua freda....
 ...i a la cassola...amb unes fulles de llorer i una mica de sal.
 Si les nècores són vives, les heu de posar amb l'aigua freda. Si són mortes, les podeu posar quan bulli l'aigua.
 Aquestes dues s'han enganxat....deuen ser parella, jeje.
....he utilitzat unes pinzes...per què n'hi ha algunes una mica agressives...je,je....
 De seguida veureu que canvien de color....la idea és tenir-les 4-5 minuts un cop hagi arrancat el bull.
 Mentrestant, anirem picant la verdura...i pelant el tomàquet. L'all el farem a làmines.
 Ja ha arrancat el bull...ara hem d'esperar 4-5 minuts i ja les podrem treure.
 Mentre, agafar les nyores, les obrim, traiem les llavors...
 ...i amb un ganivet anirem arrancat la carn que hi ha la pell...
 ...i l'anirem reservant....
La nyora és un ingredient que per poc que posem es nota molt, ja que aporta un sabor molt característic.
 Ja han passat els 5 minuts i treiem les nècores.
 Les reservem.
 El brou de bullir les nècores el colarem...per si hi ha una mica de sorra o trossets de lapa.
 No és necessari però jo li he afegit una mica de brou de peix que tenia congelat.
 Sempre li donarà un sabor addicional.
 Ara prepararem les nècores. Hem de treure la banda triangular que tenen a sota...
 ...arrencarem totes les potes (que afegirem a l'arròs)...i obrirem la closca....
 ...veureu que dins del cap queden "fluïts" varis...i una mica de carn...
 ...amb l'ajuda d'una cullera...ho posarem dins el brou...
. ..podeu sucar la closca per a impregnar bé el brou del gust de la nècora...
 ...el cos el partirem en dos i aquests trossos els afegirem també a l'arròs.
De les cinc, jo he reservat dues nècores per a servir senceres...més que res per la presentació del plat.
 Escalfem una mica d'oli en la cassola...i sofregim el pebrot vermell.
 Quan estigui una mica daurat afegirem el porro...
 ...i el bitxo...que jo li he posat dues per què m'agrada molt el picant, però us recomano posar només una.
 Ara hi afegirem el tomàquet a trossos i la carn de les nyores.
 Ho deixarem sofregir una mica...
 ...i, com sempre, li tirarem un raig de vi blanc Gran Chef, especial per a cuinar.
 Ho taparem i deixarem que s'evapori tot l'alcohol.
 Quan ja tinguem el sofregit pràcticament caramel·litzat....
 ...hi tirarem unes dues cullerades de pebre vermell dolç...
 ...i una mica de pebre negre...
 Jo utilitzo una barreja de 5 pebres que m'agrada molt.
 Donem un parell de voltes i afegim l'arròs.
 L'haurem de daurar una mica...com tots els arrossos.
 No deixeu que s'enganxi.
 Aquest és el moment en que podeu parar el foc, tapar-ho i sortir a comprar el diari, fer el vermut, etc....
No oblideu de deixar les cloïsses (en aquest cas gallegues) en un bol amb aigua i força sal.
En una hora, hauran purgat tota la sorra que puguin tenir.
 Quina llet nanos, he enganxat una cloïssa en el precís moment que escupia un raig d'aigua....juasss !!!
 M'he oblidat de fer els xipirons que tenia a la nevera...i que volia incorporar al plat. Com veieu, tots cometem errades. No hi ha problema. Els he fet a la planxa apart....
 ...i els he incorporat a l'arròs.
 Ho barregem bé....
 ...i ja hi podem tirar els 2 litres de brou que tenim preparats....
 ...salem...i deixem coure uns 7-8 minuts.
 Ara tirarem les cloïsses, ben netes i lliures de sal.
 Ja fa bona pinta això....
 ...en el mateix moment, hi posarem les nècores a trossets....
...i les dues senceres que serviran per a decorar els plats.
Ho deixem coure a foc mitjà durant uns 10 minuts...fins que l'arròs estigui cuit.
Tasteu el suquet i rectifiqueu de sal si cal.
 Com tots els arrossos que faig, us recomano posar-ho al forn 5 minuts, en mode "grill".
 D'aquesta manera aconseguirem aquella fina capa torradeta que fa tan bona pinta.
 Ja el podem servir.
 Quina pinta....i la veritat es que les nècores aporten un sabor molt peculiar i característic....boníssim, vaja.
 Deixeu-lo reposar 5 minuts abans de servir.
 Ho servirem en un plat fons....(pel caldo)...i una nècora sencera a sobra.
 Quin goig que fa !!!!

Un plat d'aquells que quan veus a algú menjar-lo.....fa enveja....oi?
 Com sempre, un vinet blanc fresquet....per acompanyar a aquest plat de marisc.
Us recomano menjar l'arrós i les cloïsses i deixar el marisc pel final. El marisc es pot menjar fred...i és quan més es gaudeix. A la meva dona no li fan massa gràcia les nècores...i al final sempre m'acabo menjant jo el doble de marisc....clar, em poso fins al cul....m'encanta !!!!...encara que desprès se'm il.lumina el cap (per no dir un altre cosa), amb tant de fòsfor....jeje....
Bon profit !!!

3 comentaris :

  1. Quin luxe d'entrada, d'explicació i de plat!!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  2. ...un dubte, has tret les "lapas" de les necores o també es menjant ?... quina pinta !!!!

    ResponElimina
  3. No he cregut oportu treure les lapes....mes gustet a mar.... En qualsevol cas moltes salten al bullir-les.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !