inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dissabte, 27 d’agost de 2011

Wok de fideus d'arròs amb shiitake


Un altre dels meus woks, jeje. Es que últimament m'estic aficionant molt.
En aquesta ocasió, he comprat fideus d'arròs i bolets xinesos Shiitake, que m'encanten.
I què és el Shiitake?...doncs és el rei dels bolets orientals.
El shiitake (Lentinula Edodes) és un bolet que creix sobre els troncs de diferents arbres i es cultiva en hivernacles a l'aire lliure. Es comercialitza fresc o deshidratat, és molt aromàtic i té un sabor exquisit.
Aquest bolet s'utilitza des de fa milers d'anys al Japó, la Xina i Corea, principals països productors, amb finalitats culinàries i medicinals, i es creu que aporta energia corporal, longevitat, vitalitat i virilitat.

El Shiitake conté molta vitamina B.
Ja fa dècades que està sent estudiat en occident degut a les seves propietats beneficioses per a la salut.
A Espanya, s'està iniciant la producció a la zona de Catalunya, amb destinació tant al mercat de consum directe com el farmacèutic.

FOTO: Shiitake que creix en el tronc d'un arbre
 
Entre les seves propietats medicinals han quedat demostrat les seves àmplies propietats estimulants del sistema immunològic o de defenses del nostre organisme.  
Per aquest motiu, aquest bolet ha estat inclòs en diversos compostos experimentals de la lluita contra la SIDA
Qué heavy, eh?...conté Lentinina (un polisacàrid que va demostrar tenir capacitat per combatre el Càncer).  

La Lentinina també ajuda l'organisme a fabricar Interferons (proteïnes descarregades pels leucòcits de la sang per defensar contra la invasió dels virus).
Els científics també han trobat Eritadenina (un altre polisacàrid que va demostrar capacitat per prevenir atacs cardíacs i crisi diabètiques, i capaç de reduir els nivells del colesterol en sang).

També ha demostrat capacitat per alleujar la síndrome de fatiga crònica, la grip epidèmica i altres virus d'aparició estacional.
Vamos, que és la hòstia aquest bolet. L'haurem de consumir si es sa, no?...i es que a sobre és molt bo de gust, encara que no a tothom li agrada, clar.
Si el comprem deshidratat (com he fet jo), ens aguantarà molts mesos a casa. 
Tal i com fem amb la resta de bolets deshidrats, el shiitake l'haurem d'hidratar en un bol amb aigua una estona abans de cuinar-lo.
La resta, és qüestió de posar imaginació i cuinar-lo de la manera que més ens agradi.
Per aquest plat utilitzaré les salses Sukiyaki i KetJap Manis, una salsa de soja indonesa, que té una textura més consistent que la soja i és dolça.
Aquest plat me l'he inventat. O dit d'un altre manera, l'he fet amb el que tenia a la nevera, i es que d'això es tracta, de no llençar menjar, no?.


INGREDIENTS
300 gr. fideo d'arròs
1 pit de pollastre 
50 gr. shiitake hidratat
salsa KetJap Manis
salsa Sukiyaki
gingebre fresc
pebre vermell picant 
1 ceba tendre
1/2 pebrot vermell
1 pebrot verd
1/2 albergínia
1/2 porro
julivert
oli d'oliva
sal

ELABORACIÓ
Preparem tots els ingredients.
Netejeu bé amb aigua tota la verdura.
 Utilitzaré uns fideos d'arròs de la marca Go-Tan.
La nit abans, posarem els bolets Shiitake a hidratar, en un bol amb aigua.
També els podeu bullir durant 10 minuts i no caldrà esperar tota la nit.
 Com podeu veure, els compro secs i així es conserven duran molt de temps.
Utilitzarem també gingebre fresc, que avui en dia el podeu comprar a la vostra verduleria habitual.
Aquí tenim la salsa KetJap Manis que, com ja us he comentant, és una salsa de soja dolça que utilitzen per a fer woks a Indonèsia.
Picarem tota la verdura en juliana.
Tallarem el pit de pollastre a tires petites. Jo utilitzo unes tisores millor.
Pelarem el gingebre i el deixarem apunt per ratllar-lo amb un ratllador.

Quan ja tinguim els bolets hidratats (mínim una hora), els podrem tallar a tires fines.
Tirem un raig d'oli d'oliva al wok i el movem de forma que es mullin bé totes les parets.
El posem al màxim de fort que us permiti la vostra cuina.
Cuina comenci a fumejar...tirem la verdura més dura de cocció (els pebrots i la pastanaga), i donem un parell de voltes. La idea és saltar.
Seguidament, incorporem la resta de verdures (l'albergínia, el porro i la ceba tendre).
Ara tirarem un parell de cullerades grans de salsa KetJap Manis.
Ho remenem tot bé i ho mantenim una estona al foc.
Ho reservarem en un bol.
Ara, tirarem unes gotetes més d'oli i sofregirem el pollastre que hem marinat amb sal i pebre vermell picant.
 
Un parell de voltes....
..i seguidament ja podem incorporar els bolets.
  Els més petits els he fet directament per la meitat.
Ara li tirarem una mica de gingebre (al gust). Jo he posat la meitat d'aquest tros.
A continuació, un xorret de salsa per a wok Sukiyaki.
I remenem bé, que no se'ns cremi sobretot...
Incorporem el julivert picat...

...i seguim remenant...
 
Ho reservarem en el mateix bol on teniem les verdures saltades.
En una olla a banda, hem bullit dos litres d'aigua amb una mica de sal i unes gotes d'oli.
Quan bulli, parem el foc i tirem els fideos. A partir d'aquest moment heu de cronometrar 4 minuts de cocció (amb el foc apagat , eh?). De fet, nomès s'han d'escaldar.
Un cop passat aquest temps, els posem en un colador.
No cal que els refredeu amb aigua freda ni res...ja que els utilitzarem seguidament, per això hem preparat abans la resta d'ingredients.
A mi, els fideos xinesos, m'agraden igual els d'arròs com els de blat amb ou. 
Tornem a escalfar el wok...i tirem un xorret de salsa KetJap Manis.
Tot seguit, saltem els fideos....
...ho remenem bé per què tots agafin el mateix coloret...
...i a continuació ja li podem afegir el bol que teníem reservat amb la verdura, els bolets i el pollastre.
Nomès ens queda emplatar.
Qué bo !
A més, és un plat que es conserva uns quants dies a la nevera....o el podeu congelar també.
Bon profit !!!

2 comentaris :

  1. Interessant...!. El tema wok el tenia abandonat degut a tenir cuina eléctrica. Però fa pocs dies em vaig comprar un fogó "quasi professional" que funciona amb gas... De moment l'he instal·lat al pati i ja he fet alguna prova satisfactòria. I per això m'interessa aafar idees. Salut!

    ResponElimina
  2. Jo es que gairebé no sé cuinar amb elèctrica...no m'agrada gens !!!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !