inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dissabte, 20 d’agost de 2011

Pita (pa àrab)


Aquest és un pa que m'agrada molt.
El podeu consumir amb un bon plat d'hummus o per a fer un falafel (o pita de falafel),  un durum, un shawarma/kebab, etc...
El pa Pita, és un tipus de pa pla de consum a la mediterrània oriental, especialment en el proper orient, cuit en les parets del forn. Es caracteritza per ser un pa el qual pot ser omplert amb tot tipus de menjars.
Etimològicament, el nom deriva de la paraula grega moderna πίτα usada per a designar "pastís" o "pa".
És un dels àpats tradicionalment búlgares que se serveix acompanyat de mel i sal. En les noces búlgares es lliura als nuvis, amb una sèrie de rituals, que signifiquen igualtat i la dolçor de la vida de casats.

Però a casa nostra tothom coneix el pa de pita pels shawarmes o döner kebab que podem consumir en qualsevol comerç de menjar ràpid àrab.
Us explicaré com fer-lo a casa, que és molt fàcil i no val la pena comprar-lo fet.

INGREDIENTS 
Per a 4/5 pites:
250 gr. farina força
15 gr. llevat en pastilla
135 cc. aigua
10 cc. oli de girasol
5 gr. sal


ELABORACIÓ
Preparem tots els ingredients
Com sempre, jo faré la massa amb la meva amassadora KitchenAid, però es pot fer a mà.
Tirarem la farina i el llevat esmicolat.
 Seguidament, li posem l'oli.
 Tirem la sal i l'aigua.
 Quan estigui ben barrejat ho treballarem una mica amb les mans.
 Per amassar heu d'utilitzar la base de les mans, tal i com es veu a la foto.
 Presioneu amb força...
 Ho heu de fer unes quantes vegades...i notareu que la massa es deixa treballar.
Quan volgueu fer una bola...utilitzeu la base lateral de la ma...i fent pressió de fora cap a dins, pessigant la massa.
Finalment, podeu utilitzar les dues mans i arrastrar la massa pel marbre a fi i efecte de donar-li una textura més suau.
 Ja tenim una bola feta i treballada. La deixarem reposar 20 minuts tapada amb un drap humit.
Passats els 20 minuts, notareu que la massa ha pujat....i l'heu de tornar a amassar una estona...fins que torni a baixar i a adquirir el mateix volum que tenia abans de pujar (d'això se'n diu doble fermentació).
 Ara serà el moment de fer boletes de la mateixa mida i d'aplanar-les bé.
Feu una segona aplanada a totes les boles...ja que la primera vegada notareu que té molt nervi i s'encongeix de nou.
 Les posem en una safata pel forn amb una mica de farina a la base.

Ara, ens mullem la ma amb aigua i esquitxem els pans. D'aquesta manera tindrem molta humitat i pujaràn ràpidament. Encara que el millor sería un forn de llenya, però clar, a casa no en tenim. Tapeu-les amb un drap humit uns 20 minuts més.

 Ara prepararem el forn a 250º graus, ben fort.
Estigueu molt atents. Quan la massa hagi pujat al màxim, començarà a agafar color....serà el moment de treure el pa, per que si no se'ns farà massa i ja no quedarà tovet.
Immediatament desprès de sortir del forn, les hem de tapar amb un drap humit. Això garantirà que quedi el pa tou i no cruixent. I ja tindrem fet el nostre pa de pita.
 Tan sols ens quedarà farcir-lo del que més ens agradi.
Us recomano que veieu la recepta del Shawarma o Kebab.
 Quina bona pinta, eh?
 ...amb la seva salseta de iogurt...els seus pinxitos...la ceba, el tomàquet...
..."ñam ñam" !!!
Bon Profit !!!!

    7 comentaris :

    1. Genial ja ho hem fet a casa un parell de vegades!!!

      ResponElimina
    2. M'encanta la recepta. La comparteixo a Pinterest amb el teu permís.
      Noèlia

      ResponElimina
    3. Hola Albert, el voldria fer demà aquest pa de pita per acompanyar un humus (recepta teva of course! ), però tinc un dubte: El llevat és el fresc, el "Levital", he suposat que si perquè es deixa fermentar.... A veure si veus el comentari abans de demà i m'ho pots resoldre.
      Gràcies!

      ResponElimina
    4. hola Albert un altre pregunta es que haig de fer un sopar i el problema es que a la tarde tb treballo i m' agradaría deixar algunes coses casi preprades. si deixo fet les pites i dp les escalfo una mica que tal????

      ResponElimina
    5. i si deixo les pites fetes i congelades??? que tal

      ResponElimina

    Gràcies pels teus comentaris !