inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

diumenge, 29 de gener de 2012

Brioixeria: Magdalenes


>Aquesta recepta ja us l'havia presentat, però l'he actualitzat amb noves fotos.
Però què grans que són les magdalenes!
què dolentes estan les magdalenes industrials tipus La Bella Easo... a mi que em perdonin, però és que cada vegada són pitjors... I mira que teníen bona fama antigament, eh? Potser alguns de vosaltres ja us heu acostumat al gust de les magdalenes industrials i per això us proposo que un dia d'aquests entreu en una pastisseria (de les bones) i us compreu una magdalena.
Un altre producte d'aquells tan senzills de fer... i que no t'expliques com costa tan de trobar. Les magdalenes industrials no valen res, fan molt bona pinta, sí, però quan les tastes fan aquell gust estrany, entre plàstic i florit.
I això és bàsicament pels olis que utilitzen.
Aquestes que us presento són excel·lents de gust. De veritat.
A més, si sou molt "triperos" les podeu fer afegint uns trossets de xocolata a la massa (a manera de cookies)... o amb una mica de cacau en pols i barrejant les dues masses amb tots dos colors, etc.
Desprès, que cadascú se les mengi com vulgui: sucades al cafè amb llet, farcides de melmelada o Nocilla, etc. Feu les marranades que us vinguin de gust.
A mi m'agraden soles, sense res, encara que ja sabeu que jo no soc massa massa de dolços.
A tots les criatures els encanten, això sí.
Recordeu que el secret per a fer-les pujar és que reposin en fred, i aquestes han reposat 24 hores a la nevera.
Un cop cuites i fredes, les heu de conservar en un tupper a la nevera.
No us perdeu la recepta de les mateixes magdalenes però la versió amb xocolata i pinyons.


INGREDIENTS
200 g de sucre
2 ous sencers
200 g d'oli d'oliva de gust suau
200 g de llet
280 g de farina fluixa
15 g d'impulsor o 25 g de llevat en pols
color, llimona

EL.LABORACIÓ
Preparem tots els ingredients

Primer tirem els ous, vigilant que no caigui cap tros de closca.

Afegim el sucre.

Afegim l'oli d'oliva.

 Si l'oli és de gust suau millor, que no sigui massa intens, vaja.

Tirarem una mica de colorant alimentari color groc ou.

Si no en teniu, el podeu obviar però sempre tindrà més bona presència si té bon color. Ho podeu remenar tot plegat una mica, a ma, per dissoldre el colorant i veure com queda.

Afegim també la llet

Afegim unes 10 gotes d'essència de llimona líquida, que podreu trobar en qualsevol herbolari.

He utilitzat farina per a rebosteria, que no deixa de ser farina fluixa. la tradicional de tota la vida.

L'afegim.

Ara posarem el llevat químic o impulsor. Podeu utilitzar el típic "Royal", però jo utilitzo un específic per a pastisseria que ofereix més bons resultats. En aquest cas haureu d'afegir 10 g més.

Tres cullerades... o 15 g seran suficient.

Ara ja ho podem posar a batre.

Utilitzarem una velocitat mitja.

Utilitzaré motlles de metall amb petit-fours.

Mentrestant, anirem distribuint els motlles de metall i/o paper en una safata pel forn.

Als 5 minuts de batre, ho podrem reservar en un bol... per guardar a la nevera.

Que quedi tot ben escurat.
 
Tapeu la massa amb paper film, i evitarem que agafi olors.

Ho heu de deixar reposar mínim una hora... si són dues millor, i si és un dia sencer... encara millor!
Com més reposi més pujaran.

Ha de tenir una certa textura.

Mentre, seguirem preparant els motlles i la mànega. He comprat aquest rotllo de mànegues d'usar i llençar, de la marca LACOR, que van força bé. Així desprès no s'han de rentar. En la secció LINKS d'aquest blog trobareu la pàgina de "Solé i Graells", on vaig comprar aquestes mànegues i d'altres estris de pastisseria.

Li posarem una pinça per evitar que ens marxi la massa mentre omplim la mànega.

Així, perfecte.

Escudillem les magdalenes.

Com que m'ha sobrat massa, faré també aquestes altres en motlle de silicona i veureu la diferència. Jo els he comprat per internet a "http://www.silikomart.net".

Ja les podem enfornar a 240º graus durant uns 8-10 minuts sense ventilació. Passat aquest temps, veureu com comencen a pujar, podeu baixar una mica la temperatura, a 180º graus per acabar de coure-les per dins durant 10-12 minuts més, la calor forta amb la pasta freda de la nevera les engrescarà a pujar. El tema forn és un tema complex ja que tots són diferents i més si comparem un forn domèstic amb un de professional.

Fins que tinguin bon color, vaja.

Però compte, que poden semblar cuites... i no ser-ho...

Si us voleu assegurar, punxeu-les amb una barnilla per comprovar si són cuites de dins.

Un cop cuites, deixeu-les refredar a sobre d'un taulell o marbre.
Han quedat força bé, oi?
Què us semblen?

Són molt esponjoses i de gust exquisit.

Per dins són tendres i saboroses... a anys llum de les que venen fetes de forma industrial.

El motlle de paper també condicionarà una mica el creixement de les magdalenes. Per tant, és un paràmetre a tenir en compte.

També les podeu fer en un motlle gran de silicona.

O també amb motlle de silicona però mini-magdalenes.
Podeu tirar una mica de sucre per sobre abans de coure-les.

Així.

Com que tenia molta massa, he fet aquesta súper-magdalena en plan pa de pessic, per anar tallant rodanxes i sucar en el cafetó. Tsch....eh...boníssima!

Amb aquests motlles queden perfectes.
Han agafat la forma lateral i han pujat el que volia.

Per sota han quedat ben cuites.

Aquesta recepta de magdalenes és la que utilitzàvem a la pastisseria.

A les grans també els podeu tirar una mica de sucre per sobre, si us agrada.
A la pastisseria les fèiem molt sovint.
El que passa (com sempre) és que la cocció i el tipus de forn són essencials. En una pastisseria s'haurien de coure a 6-4-4 amb el tiro obert. En aquells forns pots controlar de forma independent la temperatura de dalt, de baix i del mig, i tenen sortida de fums. És una altra història. Encara que ja veieu que a casa poden arribar a quedar més que bé.

No us perdeu una magnífica versió d'aquestes magdalenes, la recepta de les "Magdalenes de cacau amb trossets de xocolata i pinyons".
Bon profit!

48 comentaris :

  1. A quina temperatura s'ha de posar el forn?? amb ventilador o sense??

    ResponElimina
  2. Hola Jordi, això dels forns...és tot una misteri. Cadascú coneix prou bé el forn de casa seva.
    Però en general, les madalenes s'han coure a temperatura molt alta 240-250º graus i sense ventilació. La safata es millor col.locar-la al mig del forn. Però s'han de vigilar molt per què es crema ràpidament.

    ResponElimina
  3. Ok!! A mi em passa que no ser mai quina és la temperatura adequada per cada cosa i per això millor ho pregunto i m'orientes. Si no m'ho haguessis dit, segurament l'hagués posat a 200º i encara. I m'hagués quedat molt curt.
    Merci i ànims, que tens un blog genial!!

    ResponElimina
  4. En el procès del pas a pas, acostumo a posar la temperatura del forn i el temps en totes les receptes. Encara que no és una ciencia exacta, ja que cada forn és un mon !!!
    Gràcies Jordi !!!

    ResponElimina
  5. Pero recorda que a mitja coccio s'ha d'abaixar a 180-190. Mira't la recepta que esta posat.

    ResponElimina
  6. Hola Albert !
    Avui he provat de fer les teves magdalenes. Han quedat força bones però les dos primeres fornades m'han quedat planes, sense el típic bonyet del mig que jo crec que és la gràcia. A la tercera va la vençuda i j m'ha pujat el bony. Enlloc de tenir-les 8 minuts a 240 º, per un descuit, hi han estat 10 minuts i llavors han pujat del mig. És ben veritat que cada forn és un món!!!
    Gràcies pel bloc. És fantàstic.

    ResponElimina
  7. Hola Albert,
    les he fet 3 vagades i dirte que son bonissimes i encanta a tota la familia.
    M'agrada molt el teu blog!!!
    gracies per compartir.

    ResponElimina
  8. Boníssimes. Es la primera vegada que he fet magdalenes, les he farcit de melmelada de fresa. Espectaculars. Gràcies per la recepta!!!!

    ResponElimina
  9. De res Montse !!! M'en alegro molt !!!...amb melmelada i tot...ké gordus !!!

    ResponElimina
  10. Hola Albert!
    Jo tinc una recepta de madalenes molt semblant, i em queden genials, provare de fer tambe aquestes! :)
    L'unic que... (diga'm rara) pero tal i com has dit, cada forn es un mon! I es que nomes les se fer amb forn elèctric! Amb el forn de gas, que es el que tinc ara a aquesta casa, no hi ha manera! :S
    A mes a mes, ultimament, quan faig pastissos, se'm cremen per baix i em queden crus per dins! :S I he provat de tot! Canviant la temperatura, la posicio, el motlle de silicona i el d'alumini... EL FORN DE GAS EM TE MANIA!!! :P
    Ah!! Les madalenes acostumo a fer-les normals i a la màxima guleria!! Hehe (per exemple, fer-les de xocolata amb melmelada de maduixa per dins!)

    ResponElimina
  11. I tant que cada forn és un mon. Ja veus que t'agraden les porqueries !!!, jeje !!!..gràcies per la visita.

    ResponElimina
  12. Ha arribat un punt que no sabria que dir; si m'agraden més les receptes o els teus comentaris. Em faig un fart de riure, i sempre és qüestió de pels; doncs ni tens pels a la llengua, ni et talles un pel. Tot això de bon rotllo... eh?

    ResponElimina
  13. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  14. Visc als EUA i les teves receptes m'alegren la cuina! Les magdalenes les he fet amb la meva companya de pis de 6 anys. Ens ho hem passat pipa i he après a dir grumolls amb anglès. Demà les provo amb el cafè i et dic el què. Gràcies pel blog.
    Laia

    ResponElimina
  15. Ho celebro Laia....i com es diu grumoll en anglès?

    ResponElimina
  16. Albert, felicitats pel bloc, és fantàstic!!! Ara vaig a preparar la massa de les magdalenes i demà a la tarda les couré.
    Les darreres vegades que he fet magdalenes no m'han pujat, però no les deixava reposar ni posava el forn tan fort. Segur que demà em quedaran fantàstiques ;)
    Quan dius que no poses el ventilador, què vols dir, que utilitzes el programa que escalfa per dalt i per baix?

    ResponElimina
  17. Els forns tenen ventilador. El pots engegar o no. En aquest cas es preferible que no.

    ResponElimina
  18. Albert, moltíssismes gràcies per la recepta! Aquestes magdalenes són delicioses! Són com les que menjava quan era petita!

    ResponElimina
  19. les magdalenes eren bonissimes, les vem deborar... i grumoll amb anglès es diu lump :)
    Laia

    pd. demà faig paella!

    ResponElimina
  20. @Mireia, je,je...a mi també em porten records de petit.
    @Laia, es que són literalment les de pastisseria !

    ResponElimina
  21. He provat de fer-ne i han quedat boníssimes, tot i ser el primer cop que en faig. També he comprovat què passa si no poses un motlle sòlid a sota... Però encara que la presentació no ha sigut perfecte, el gust era exquisit! Gràcies per la recepta, genial com sempre!

    ResponElimina
  22. amb els ingredients que has posat, quantes magdalenes surten mes o menys?

    ResponElimina
  23. @Claudia, aproximadament et poden sortir unes 20-25 magdalenes de mida normal-gran. Gràcies per la teva visita !

    ResponElimina
  24. Hola Albert. He descobert el teu blog i ja hi estic enganxada. He fet les magdalenes i han quedat prou be, però trobo que es torren molt aviat per dalt. El meu dubte sempre es si quan es forneja es sempre amb escalfor a dalt i a baix. Moltes gràcies!

    ResponElimina
  25. Ahir les vaig fer i estant triunfant!!! No pensava que em quedarien amb la formeta de magdalena tan aconseguida i la seva crosteta de sucre!! Quina emoció!!! No li vaig posar colorant perquè no en tenia, però no han quedat gens malament de color!

    ResponElimina
  26. Bon dia Albert! M'agradaria fer magdalenes amb aquesta recepta però no vull fer tanta quatitat. Si volgués fer la meitad de magdalenes, utilitzo la meitat d'ingredients o això no funciona així? Moltes gràcies i felicitats per la teva gran feina!

    ResponElimina
  27. @Raquel, efectivament, la meitat dels ingredients i funcionarà bé. Gràcies pel teu suport. Una abraçada!

    ResponElimina
  28. Els meus àvis tenien forn de pa. De petita recordo anar-los a veure i trobar-los fent la massa de les magdalenes. No podia evitar posar el dit dins la pasta crua i emportar-me'l a la boca. Fins I tot crues eren boníssimes! Gràcies a la teva recepta he retrobat records molt gustosos. La "meva" pasta crua era igual de bona que la dels àvis. I cuites..."estupendíssimes". Salut.

    ResponElimina
  29. Hola Albert!!!
    Les he fet i m'han quedat boníssimes. els nens m'han dit que eren com les de la pastisseria !!!
    l'únic problema és del cul se m'han torrat una mica massa... i després al desmotllar-les alguna se m'ha desmontat una miqueta de lo toveta que era. He fet servir motlles de silicona individuals... potser no eren els més adequats?
    Moltes gràcies per tot.

    ResponElimina
  30. Hola Albert!
    Fa molt de temps que el meu pare busca una recepta de magdalenes que quedin grosses i "xules" i no hi ha manera que li surtin, és com un repte personal per ell. I tenint l'experiència que tinc amb les teves receptes, que totes queden impressionants (he fet ja el pà de Sant Jordi, les pastes salades, els capritxos...), li vull passar aquesta per a veure si es treu el cuquet ja d'una vegada. Però tinc alguns dubtes:
    - L'essència de llimona líquida es pot substituir per suc de llimona natural? Vivim en un poblet i segons quins ingredients se'ns fa molt complicat trobar-los.
    - L'impulsor: El Royal aniria bé entenc, però acabo d'entendre quina quantitat. I el llevat aquell en cubets, el fresc (la marca Levital)? Aquest no va bé per les magdalenes?
    - I l'última pregunta: Si les volem farcir, podem barrejar, no sé...emmmh nabius per exemple, amb la massa abans de coure? Pujaràn igual?

    Moltes gràcies Albert i de veritat que moltes felicitats per tenir aquest Bloc tant espectacular (per mi és el meu llibre de cuina que tinc sempre a mà)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Noemi
      D'entrada moltes gràcies per la teva confiança i suport.
      Aquestes son autèntiques magdalenes de pastisseria. Si les fa igual li sortiran excepcionals. Que faci servir motlles més grans del normal, si vol.
      L'essència de llimona la pots comprar en qualsevol supermercat. No posis suc de llimona.
      L'impulsor ha de ser químic, és a dir, el Royal de tota la vida t'anirà bé. Però llevat premsat fresc mai!
      I és clar, podeu posar trossets de xocolata, nabius, fruita confitada, fruits secs, etc...
      Que vagi molt bé!

      Elimina
    2. Moltes gràcies Albert per les respostes.
      Bé, ja hem fet les magdalenes i han quedat que ni pintades! Molt, però que molt bones i han pujat perfectament.
      Al final ll'essència de llimona no la vaig trobar enlloc i la vam substituir per la ratlladura d'una llimona. La massa ha reposat unes 15 hores i abans d'enfornar l'he repartit en diferents bols i les he farcit de diferents coses (de xocolata negra, de coco i xocolata blanca, de taronja i llima confitada i de xocolata negra i nous). L'oli el vam posar verge extra perquè no en teníem un altra, i tot i així han quedat mooooolt bones!
      En fi, que moltes gràcies per tot (a veure si sóc capaç d'enviar-te les fotos)

      Elimina
    3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

      Elimina
  31. Hola Albert! Avui m'he estrenat amb les magdelenes i ho he fet amb la teva recepta, han quedat suaus i esponjoses, casi perfectes, només que de sobre han quedat una mica massa dures, massa torrades potser? Tu que creus? Gràcies!

    ResponElimina
  32. Lidia, cada forn és un mon. La propera vegada prova de posar-les a la part inferior del forn. Gràcies pel feedback i enhorabona!

    ResponElimina
  33. Hola cuinetes!
    Jo aquesta recepta la faig igual, però un dia d'aquells que em dona, vaig substituir la llet per súc de taronja i el resultat es també espectacular!!! Per cert jo les tinc 16 min al forn a 180C, mai he posat el forn tant fort i em queden super bé, però com tú dius cada forn es un món!!
    Gràcies x compartir en el teu blog, m'encanta!

    ResponElimina
  34. He pesat tots els ingredients i m'han quedat molt i molt olioses. Com pot ser? He de llençar-les, quina llàstima...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola
      Segur que ho has pesat bé? He revista la recepta i està bé. L'ha feta molt gent i surt bé. Lamento l'experiència. Sort per a la propera vegada!
      Una abraçada i gràcies per la visita.

      Elimina
  35. mmm! Enorhabona per aquest blog de cuina. Les magdalenes espectaculars, surten molt bones,gracies asta promte.

    ResponElimina
  36. Hola Albert! Acabo de fer les magdalenes i queden bonissimes!!! De fet no és la primera recepta de les teves que faig i el resultat sempre és espectacular! Es pot canviar, però, part de l'oli per mantega? Gràcies!

    ResponElimina
  37. Temps era temps qur algú buscava la millor recepta de magdalenes. I ves per on, que aquell algú ja l'ha trobat al teu web!!
    Són boníssimes i amb els teus consrlls s'aconsegueix un bony que fa pena de menjar. Moltes gràcies.

    ResponElimina
  38. Hola! Les vegades que he fet magdalenes ni pujaven tal com toca ni tenien la textura bona, quedaven com sorroses o entumides.. Pero amb ma teva recepta han quedat super genials!! Moltes gracies xl teu esforç, aquest es el meu blog-receptari de capçalera!!

    ResponElimina
  39. Hola Albert,

    Ja he vist la secció del teu bloc de Dayelet, però voldria saber si el sucre de la majoria de elaboracions dolces es pot substituir per sucralosa, també m'interessa substituir els làctics, no sóc intolerant a la lactosa, és que no prenc làctics, llevat d'algun formatge. Quin producte seria el millor?

    Felicitats pel teu bloc! el millor que he trobat i fa ANYS que "volto" per la xarxa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Solsolet, a Dayelet trobaràs preparacions específiques per a cada cas, es a dir, si vols preparar brioix, pans de pessic, gelats, etc... trobaràs un preparat que combina estevia, sucralosa i altres edulcorants. Respecte la lactosa, no sabria dir-te, però en principi jo ho faria amb llet sense lactosa. Gràcies pel teu suport i molta sort!

      Elimina

Gràcies pels teus comentaris !