inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 16 d’agost de 2011

Dolços àrabs (Baklava)


Reprenent el meu interès per tota la cuina mediterrània, avui farem uns dolços àrabs que s'anomenen "Baklava".
Qui no ha provat mai un dolç àrab?....d'aquells de mel, banyats en sucre...amb festucs ("pistachos")...nous...i ametlles.....
Són petits, sí, però "matons". Te'n menges un....i no te'n menjaries dos....per què ja quedes ben ple. Són una mica empallegosos, però quan et venen de gust....els gaudeixes com una mala cosa.
Es fan amb pasta filo o brik, que la podeu comprar en qualsevol gran superfície, ja que és molt complexe fer-la a casa. Tot i així, aviat us ensenyaré com fer-la a casa, per si us interessa.
Som-hi !

INGREDIENTS
250 gr. pasta de filo (o brik)
125 gr. mantega desfeta o ghee
300 gr. fruits secs (entre festucs i ametlla gra crua)
unes làmines de festuc per a decorar

Pel almívar aromatitzat:
2 tasses de sucre
1 tassa d'aigua
2 cullerades de suc de llimona
3 cullerades d'aigua d'azahar
3 cullerades de mel
1 rama de canyella

ELABORACIÓ


 
D'entrada, he comprat uns festucs pelats sencers i , aprofitant la BabyCook que tinc, els he picat fins deixar-los en trossets molt petits.
Comencem fent l'almívar. Per això dissolem el sucre...
... i el suc de llimona a l'aigua.
Deixem que bulli durant 15 minuts juntament amb la branca de canyella.
Ho tenim tot apunt per començar.
Penseu que la pasta filo s'asseca molt ràpidament....i per aquest motiu heu de treballar ràpid. És important cobrir la pasta amb un drap de cuina humit....
...tant per dalt com per abaix....
...com es pot veure a la foto....i així anem agafant làmines, una a una, i la resta no s'assequen.
Començarem pintan la safata escollida amb una capa de mantega o mantega clarificada (ghee).
Col.locarem la primera capa de pasta filo i la pintarem amb ghee.
Tornarem a fer el mateix procès amb una segona capa de pasta filo...
...i així fins a 10 vegades....
...ja sé que cansa una mica, però és la única pega que té aquesta recepta...és molt laboriosa.
Posarem una capa de festucs i l'escamparem bé.
Tornem a posar una làmina de pasta filo...i la tornarem a pinta amb ghee.
Fem el mateix procès 5 vegades més...i llavors posarem una capa d'ametlla en gra.
Tornem a tapar, a pintar i 5 vegades més. Amb cura....poc a poc i bona lletra.
És molt important pintar bé cada capa per a obtenir un bon resultat.
Finalment, retallarem tota la pasta sobrant.
La llençarem, ja que no es pot aprofitar.
Serà, doncs, el moment de tallar la pasta a porcions quadradetes.
Adornarem cada pasteta amb un polsim de festuc mòlt.
Ja van queden macos.
Controleu els temps. Recordeu que l'almívar ha de bullir durant 15 minuts. L'hem de fer de tal manera que quan surti la pasta del forn...la poguem ruixar amb l'almivar roent.
Prepararem el forn a 180º graus , a dalt i abaix. Posarem la safata en una zona baixa del forn i ho tindrem uns 15 minuts. Controleu que no es cremin per què cada forn es diferent.
 Els podeu decorar amb festucs sencers o trossets d'ametlla també.
L'almívar ja porta 15 minuts. L'apartarem del foc. Afegirem l'aigua de tarongina o "aigua de Azahar" i bullirem un parell de minuts més.
Jo l'he trobat al Makro, però es pot trobar en qualsevol gran superfie. No deixa de ser aigua amb arome de les flors de l'arbre taronger.
La marca Vahiné, és la típica que fa altres productes de pastissería casolana.
Ara és el moment d'incorporar la mel.
Ho remenem bé i ja ho tindrem apunt per banyar les pastes quan surtin del forn.
Ja les tenim cuites.
Qué maques, eh?
Es millor tapar-les amb un paper de plata...i deixar-les reposar durant 20 minuts.
A continuació, li tirarem per sobre l'almívar...
...i quedaràn ben banyades....ben pringades, vaja.
Un cop s'hagin refredat a temperatura ambient, ja les podeu emplatar. De totes maneres, s'aconsella menjar-los al día segënt. Notareu la diferència.
Per fi, he aconseguit fer aquest postre tan típic marroquí....que sempre m'havia preguntat com el feien.
Així sí, us diré que empalaga tant com ja haviem advertit al principi.
Es qüestió de menjar-ne un...i convidar a tots els amics i família....jeje.
Bon profit !!!
Per cert, també podeu aprofitar per fer uns Briouates, un altre doç àrab:


8 comentaris :

  1. Estàn molt bons, pero es cert que amb un et quedes plé, es massa dolç per el meu gust.

    ResponElimina
  2. Totalment d'acord. Però ja feia molt temps que tenia ganes de fer-los...i més que res, per la curiositat que tenia amb la pasta filo.

    ResponElimina
  3. Meravellós. Els faré. A la meva família li encanta aquest tipus de dolços i tenia moltes ganes de trobar una recepta amb el pas a pas. T'han quedat genials.

    Una salutació.

    ResponElimina
  4. Gràcies , senyor. T'ho passaràs bé fent-los...i menjant-los.

    ResponElimina
  5. (glups, volia dir senyora o senyoreta)

    ResponElimina
  6. Hola Albert. Si haguessis de fer aquestes pastes pero fent un rollo i despres tallant a trossos petits que quedarien com les pastes salades que descrius a la recepta d' Asortiment de Pasta Salada Variada. No se si m'explico.... per fer les tires, i despres tallar a porcions ...com ho faries? Gracies.

    ResponElimina
  7. Hola Xavier
    El baklava es baklava i es fa així. Si vols intentar de fer un rotllet amb el mateix farciment...li hauràs de posar menys capes...o no el podràs enrotllar. Estarà bo, però no serà el mateix.
    En qualsevol no sòc cap expert en dolços àrabs.
    Pots visitar altres blogs especialitzats com:
    http://cocinamarroqui.blogspot.com.es/
    http://cocinademarruecos.blogspot.com.es/
    http://www.recetashalal.com/
    Una abraçada !

    ResponElimina
  8. Moltes gracies per la resposta i links!!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !