inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dilluns, 15 d’agost de 2011

Capritxos


Un altre producte que podem fer amb la mateixa massa del pa suís.
Els capritxos són uns panets petitets i molt tovets, ideals per a "catèrings" o "lunch"s. Els podeu farcir del que us vingui de gust i són ideals per a combinar amb els canapes.
O inclús podeu reviure èpoques passades i fer el típic berenar de pa amb xocolata: unes porcions d'una tableta de xocolata en una ma....i un panet a l'altre...i els genolls plens de sang,clar....jeje. A la meva filla Vinyet li encanten.
A la pastisseria, igual que el pa de viena, se'n venien molts. És un producte que agrada molt a tothom.
Veiem com fer-lo doncs.


INGREDIENTS
300 gr. de massa de pa suís
1 rovell d'ou
llavors de sèsam
oli


ELABORACIÓ
Prepararem la massa segons la recepta del pa suís.

  Posarem una mica d'oli a sobre del marbre (o taula), per evitar que s'engaxi la pasta.
 L'escampem bé amb els dits.
  Tirarem la massa a sobre.
Farem una bola que deixarem fermentar uns 20 minuts. La tornarem a amassar a mà (per abaixar-la) i ja la podrem treballar. D'això s'en diu doble fermentació.
Ho he explicat moltes vegades, però us tornaré a explicar com utilitzar el forn en mode "estufa", que dic jo. Poseu una safata amb un parell de dits d'aigua a la part baixa del forn. Poseu el forn al mínim (uns 50º graus). D'aquesta manera accelerareu el procès de fermentació de qualsevol massa amb llevat viu, es a dir, el llevat en pastilla que no és llevat químic en pols (com la "Levadura Royal").
Un cop tingueu el producte ben fermentat, ja podreu treure la safata i pujar el forn a temperatura de cocció.
Us recomano la lectura del consell "Com accelerar el procès de fermentació del Llevat".
 Farem unes tires de massa...i les anirem tallant a trocets....
 ...la idea és fer boletes de la mida d'una pilota de golf.
 Com que he fet moltes, unes quantes les congelarem per quan ens vinguin de gust.

Les altres les colocarem en una safata pel forn. És molt important distribuir bé les distàncies entre bola i bola. D'aquesta manera, la cocció és més uniforme i la calor es reparteix millor. Vaja, que us quedaràn totes igual.
Prepararem un rovell d'ou i una mica de llavors de sèsam.
Com podeu veure, ja ens han pujat.
Us recomano la lectura del consell "Com accelerar el procès de fermentació del Llevat".
 És el moment de pintar les boletes.
 Molt suau i amb molt de compte de no abaixar la massa.
 Les llavors de sésam.
 I les courem a 220º graus, nomès calor per dalt. I vigileu bé no se us cremin.
 Ja tenim els capritxos.
Són molt tovets per dintre i cruixents per fora.
 Ideals per a fer-los amb tomàquet, oli d'oliva i una miqueta de pernil ibèric.
 Ummmmm !!....quin esmorzar nanos !!!
 M'està entran gana i tot....
Com heu pogut veure, he aprofitat la massa per a fer també un pa anglès (pa de motlle).
Bon profit !!!

9 comentaris :

  1. Hola!
    Enhorabona pel blog. M'agrada molt. Voldria fer els capritxos aquesta setmana. Poses que es couen només amb calor a dalt a 220ª, però quants minuts?

    ResponElimina
  2. Hola Marta.
    Això del forn és un tema complexe. Tot depèn de a quina alçada els posis. En general, si els poses al mig a 220º no haurien d'estar més de 10 minuts. Però ja ho veuràs. Quan agafin una mica de color ja els pots treure. Vigila molt per què es cremen ràpid...i més quan estàn pintats nomès amb rovell d'ou. Quan surtin del forn, els pots tapar amb un drap humit (i ben net). Així et quedaràn ben tovets no agafaràn massa pell. Sort i ja em diràs !!!

    ResponElimina
  3. Hola Albert,

    Moltes felicitats pel blog i per les receptes.

    Aquest diumenge fem un berenar per celebrar l'aniversari de la meva filla i m'agradaria avançar feina durant aquesta setmana. Tinc un dubte: els capritxos que congeles, els has de descongelar prèviament o els pots posar directament a coure al forn?
    D'altra banda, la massa dels brioixets salats també es pot congelar o és millor congelar-los un cop cuits?

    Moltes gràcies per tot.

    ResponElimina
  4. Hola Marta
    Sincerament et diré que si vols avançar feina, en aquesta ocasió, t'has d'aixecar ben aviat. Et recomano els facis el mateix dia si es posible. En cas contrari, si els vols congelar, els hauràs de descongelar a temperatura ambient i deixa llevar tranquilament. Amb el brioix passa exactament el mateix. De fet, el que més triga és el procés de llevat, no tant el de pastar la massa. Com bé dius, és millor fer-los i coure'ls i congelar-los ja cuits...i després descongelar-los a temperatura ambient.
    Moltes gràcies pels comentaris i que tinguis sort !!!

    ResponElimina
  5. hola,estic fen pa suis...pero no vull fer tota la massa,puc congelarla?

    ResponElimina
  6. Si, però si vols, casi millor que el facis tot i el congelis ja cuit.

    ResponElimina
  7. moltes gracies! de tota manera va venir la filla de la meva parella i varem començar a fer coques de vidre...per cert bonisssiiimes com tot el k fas! referen al pa...no m acaba de quedar be,amb queda molt comacte,no se si m explico,es a dir que la molla no amb queda tan flonja...en k fallo?

    ResponElimina
  8. Sonia, això es perque li falta temps de llevat. Si en segueixes fent, poc a poc t'aniràn sortint millor i trobaràs el puntet ideal.
    Enhorabona !!!

    ResponElimina
  9. joooo,doncs seguire fent pa suis fins k amb surti be...jejejeje al final l´aburriran.... :P

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !