inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

diumenge, 1 de juliol de 2012

Volant de Sant Cristòfor

El 10 de Juliol és Sant Cristòfor.
Sant Cristòfor (o Cristòfol) és en l'actualitat el patró dels automobilistes i intercessor de tots els que viatgen, protector de tots aquells que volen iniciar un viatge. Segons la tradició cristiana, aquest sant és hereu d'un gegant palestí anomenat Rèprobe, un personatge que ajudava als viatgers a travessar un riu molt cabalós.
Aquest personatge és la continuació de les divinitats clàssiques, l’Hermes grec i l’Hèrcules llatí. La figura de sant Cristòfol està vinculada a un personatge gegant de la Palestina del segle III que es dedicava a traspassar caminants, carregant-los a les seves espatlles, d'una banda a l'altra d'un riu molt cabalós. El sant s'ha convertit en intercessor dels que viatgen i protector dels camins i la seva imatge es troba sovint en capelles i esglésies situades a les vies de més trànsit. A principis de segle XX esdevé patró dels automobilistes.
A Olesa té especial rellevància per la festa Major, amb la benedicció de bicicletes, motos i cotxes varis.
Moltes diades i celebracions festives tenen el seu propi producte de pastisseria. El del 10 de juliol, diada del patró dels conductors i automobilistes, és un tortell amb forma de volant de cotxe fet de pasta de brioix, farcit de massapà i fruites confitades, i que amaga una sorpresa a dins (acostuma a ser un cotxet de porcellana petit).
Sincerament, a la pastisseria en fèiem molt poquets, ja que és una festa que s'ha perdut. 
Al final, és la mateixa recepta del tortell de reis, només li hem de fer la creu per donar-li forma de volant.
Us recomano la lectura del consell "Com accelerar el procés de fermentació del Llevat".  
Per cert, aquesta recepta ja l'havia publicat abans, però he actualitzat les fotos.
També us recomano la lectura de la recepta "Tortell de massapà".

INGREDIENTS
Pel brioix
500 g de farina força
100 g de sucre
5 g de sal
125 ous (1,5 ous)
25 g de llevat premsat
50 g de llard de porc
color, vainilla, llimona
llet (125 ml aproximadament)

Per decorar el tortell
300gr. massapà blanc
fruita contifada (cirera, taronja, meló)
sucre bolat (o carbó de reis blanc)
sucre normal
sucre llustre

VARIANT:
- Hi podeu amagar una figureta en forma de cotxe. A qui li toqui, tindrà molta sort.

ELABORACIÓ
  El dia abans prepararem el massapà blanc.
 Reserveu-lo dins la nevera. D'aquesta manera el gra del sucre s'anirà fonent.
Prepararem el brioix. Us recomano la lectura prèvia de la recepta del brioix.
 Utilitzarem un corró per estirar-lo, però abans el deixarem reposar 10 minutets, que perdi el nervi.
Feu pesats, aproximats, de 500gr de brioix per 150gr. de massapà. 
Per tant, amb aquesta recepta us sortiran dos tortells.
 Estireu el brioix longitudinalment i feu un rectangle.
 Estireu el llevat i col·loqueu-lo al capdamunt per enrotllar-lo.
 Enrotlleu amb cura el brioix procurant repartir el massapà de forma homogènia.
Deixeu reposar el brioix i passats 5 minuts els torneu a estirar. Han de fer un metre d'allargada aproximadament abans de fer tortell.
 Recordeu de deixar unes tires de brioix per fer la creu del volant.
 Ara ja podem tancar la rotllana del tortell i posar-lo en una safata pel forn sobre un paper cuisson.
 Agafem les tires....
 I fem una creu que enganxarem a sota del tortell.
 Ara hi posarem la fruita confitada...meló, taronja i cirera.
Que quedi ben maco. Ara és qüestió de deixar-lo llevar de 3 a 4 hores, preferiblement dins el forn (en fred) i tancat.
 Veureu com haurà doblat si no triplicat el volum....
 ...serà el moment de preparar el forn a 190º graus per enfornar-los.
 Però en falta alguna cosa, no?
 Efectivament, l'ou batut.
Com sempre, pintarem el brioix per donar-li un color més maco al brioix.
 Com fem amb el tortell de reis, el decorarem amb sucre bolat.
 Queda maco, eh?
També hi tirarem una mica de sucre normal per sobre.
Quan agafi la nova temperatura (no abans), posar el brioix que es courà en poc més de 15 minuts a uns 190º-200º graus. Hi ha qui cou el brioix a temperatura ben alta, a 230-240 graus durant la meitat de temps, però ho heu de tenir molt per la mà. Si no ho controleu, se us pot cremar o, si no ha llevat bé, quedar cru de dins.
 Prepararem l'anís per tirar-lo per sobre quan surti del forn.
Un cop cuit, hi tirarem una mica d'anís per sobre del tortell que caramel·litzarà amb el sucre. No l'hem de banyar, eh?....lo ideal és utilitzar un polvoritzador.
 Ummm... quina flaire.
 Finalment, el servirem en cartró i blonda....i tirarem una mica de sucre llustre per sobre.
 Unes postres de festa.
 Un tortell així...sempre convida a tallar un trosset.
 Que com ha quedat per dins?
 ...flonjo...i una bona tira de massapà. Això si...s'ha d'acompanyar d'un bon cava ben fresquet.
 Bon profit!

10 comentaris :

  1. Què divertit que t´ha quedat...a més d´esponjós. A Sant Joan Despí encara es conserva la benedicció, però de tortells no se´n veuen a la pastisseria.

    ResponElimina
  2. ...es que és una tradició que s'ha perdut completament...

    ResponElimina
  3. Darrerament, l'Albert, no content amb ensenyar-nos la bona cuina i els seus secrets, també s'ha encaperrat amb cultivar la nostre cultura tradicional i gastronómica... he,he,he... ben fet !!!

    ResponElimina
  4. ...si nosaltres no fem pais....qui ho farà?

    ResponElimina
  5. Fixat-hi que el patró del meu poble es Sant Cristòfol i no l'havia vist mai...
    Petonets.

    ResponElimina
  6. Hola Albert,
    Intento clicar al link del brioix i em surt en blanc... Crues q ho podries mirar o enviar-nos el link bo??
    Moltes gracies

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !