inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimecres, 15 de juliol de 2009

ARTICLE: La cuina catalana


FOTO: Botifarra ibèrica esparracada amb fesolets de Santa Pau (veure recepta)

Gran cuina ens ha tocat, eh?
La cuina catalana està basada en els productes de la terra i adaptada a les estacions de l'any, a les tradicions culturals, i mostra una gran personalitat.
Les influències del pas de civilitzacions com la grega, la romana, els francesos, etc...s'han sintetitzat en una de sola....que la converteix en una gastronomia sana i rica.
Tenim la botifarra amb seques, els canelons, l'empedrat, el xató, la vedella amb bolets, els cargols, els peus de porc, la crema catalana, el pollastre amb escamarlans, el suquet, la llonganissa, la carn d'olla, les faves, l'all-i-oli,  la coca de Sant Joan....i molts i molts i molts més plats....i com no, el pa amb tomàquet, que tant ens identifica.
Ara faré una mica de Pep Guardiola i us faré referència a un poema d'en Miquel Martí i Pol, que deia:

Déu ens dó ser catalans
per menjar bon pa amb tomàquet
amb un raig d'oli discret
i un pols de sal si fa falta;
pa de pagès si pot ser,
que és més saborós que els altres,
i tomàquet ben madur,
però que no ho sigui massa.

Déu ens dó un tall de pernil
o llonganissa ben ampla
perque acompanyin el pa
ben sucadet amb tomàquet;
pernil de bon mastegar,
llonganissa de la Plana,
que els osonencs en això
tenim molta nomenada.

Déu ens dó tot el que he dit
i bons amics a la taula
per compartir el que mengem
i fer petar la xerrada
que conversar amb els amics
sempre sol despertar gana
i el menjar, si és compartit,
resulta més agradable.



Quanta raó, eh?....està clar que de tonto no tenia un pèl, aquest senyor.
Però no només tenim magnífica matèria primera del mar i de la muntanya....tenim excel.lents vins i caves...i magnífiques fruites i verdures....i això que només parlem de gastronomia.
No acabaríem mai, de veritat.

Si es que tenim de tot en la nostra terra i podem estar ben orgullosos. No ens podem queixar pas.
Però tampoc li hem de fer fàstics a d'altres gastronomies. S'aprèn de forma constant...i, per què no, incorporar a la nostra cuina...aquelles receptes que tan ben acollida tenen al nostre país....com l'empanada gallega potser?....i tant que sí.
Aquesta feina la faig meva.
Gaudim-ne, doncs, de la magnífica cuina que tenim (reconeguda arreu del món)....i fem, amb l'esforç de tots, que es mantingui i que es millori....i conservem aquesta cultura que ens fa ser tan únics.

No us perdeu la recomanació del llibre "El Corpus del Patrimoni Culinari Català".

0 comentarios :

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pels teus comentaris !