inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dijous, 30 de juny de 2011

ARTICLE: Les herbes aromàtiques


No sé si us passa a vosaltres...però a mi si:
Tinc dificultats per a traduïr les herbes aromàtiques del castellà al català !!!
Si, si.
I ho poso en negreta per què s'enteri tothom.
Diga'm tonto.
No sé si hi ha centres de rehabilitació del coneixement de les herbes aromàtiques...on facin teràpia de grup...però si n'hi ha, jo hauria d'anar segur. El client VIP.
Encara que tampoc es tan greu, no?...ningú és perfecte, tú.
No us passa a vosaltres?...no us confoneu mai?...a que sí !!!!????
....vaaaa !!!...no sigueu mentiders !!!...punyeteros !!!

Hi ha vegades que trobes receptes de cuina....i, entre els ingredients, hi ha herbes aromàtiques escrites en castellà.....i llegeixes "...unas briznas de eneldo...".
Cagada pastoreta.
Ja hi som.
Jo penso "el eneldo" que és?...és "eneld"?..no,no,...no pot ser..dèu ser el fonoll ...no?...o era "hinojo" el fonoll?...llavors qué és el "eneldo"?...no era un dels "hobbits" del "Señor de los Anillos", el "Frodo" i el "Eneldo"?
....o per exemple et trobes la paraula "tomillo"....així....de cop i volta...pim, pam....ràpid, ràpid !!!...qué és? eh?
...juasss....a mi em venen dubtes entre la farigola, el romaní....el "romillo"...m'ho haig de pensar una estona....
...i la "albahaca" qué collons era?...no era un estat nord-americà que fa frontera amb California?....eh? eh?...quesito rojo!!! quesito rojo!!!....juasss,juasss !!!
...o també em passa amb el pebre....que veus "pimentón rojo"...i ho tradueixo per "pebrot vermell"....cagada pastoreta....per què és "pebre vermell"....

Total, que he intentat resoldre el problema i aquí us deixo la traducció al castellà de les herbes aromàtiques més utilitzades en la nostra cuina.

...jo me les repassaré de tant en tant...


Castellà  Català
ajedrea  sajolida
albahaca  alfàbrega
azafrán  safrà
canela  canyella
cardamomo  cardamom
cilantro  coriandre
clavo de olor  clau d'espècia
comino  comí
eneldo  anet
hinojo  fenoll, fonoll
laurel  llorer
mejorana  marduix
mostaza  mostassa
nuez moscada  nou moscada
orégano  orenga
perejil  julivert
pimienta  pebre
romero  romaní, romer
salvia  sàlvia
tomillo  farigola, timó
vainilla  vainilla

Les herbes aromàtiques (o fines herbes), són plantes que neixen en camps o són cultivades en horts per les seves qualitats aromàtiques, condimentaries o medicinals.
Sí, ja sé que hi ha altres tipus d'herba...que es fumen i tal...eh?...però no sería aquest el blog per parlar-ne.
La paraula condiment, ve del llatí "condimentum", i significa "sazonarmiento, sazonar". Que dius, mira, una coseta més que sé.
Generalment, s'utilitzen les fulles, be siguin fresques, seques o deshidratades, tan per amanir els guisats com per a realçar els diversos aromes dels ingredients culinaris, crus o cuits.

Durant molt de temps, i generalment, les herbes aromàtiques van ser ignorades, excepte la menta, el julivert i l'all. Algunes nomès eren conegudes localment.
Que dius....."pos mu bien, tú".

La farigola, el romaní, el llorer i el fonoll, són herbes que podem trovar per totes les contrades del nostre país, a peu de carretera pràcticament. Jo les agafo de qualsevol bosc al que m'acosti (que no cal que les compreu, vaja) o li demano a uns amics que viuen més aprop de la muntanya que jo....i m'ho porten....o no.

Les herbes aromàtiques seques tenen un aroma fort i s'han de mesurar bé per a no condicionar massa un plat. Per exemple, jo gairebé he espatllat un plat per passar-me amb el "clau" o el "curry".
En qualsevol cas, tot i ser la nostra una cultura que fa un bon ús de les herbes aromàtiques, n'hi ha d'altres cultures al planeta on l'ús de les espècies culinaries és portat al límit...com l'India o Indonèsia, on podeu trovar a veritables mestres (i destralers també) en la combinació d'aquests ingredients.
És tot un art.
Encara que, de vegades, fan plats on es passen tres pobles amb les espècies , oi?
...que dius "hace falta maestro"?..."hace falta tanto cardamomo, maestro"?..."por qué no para ya de poner cucharadas de cardamomo, maestro, que no vamos a encontrar el sabor del pollo ni por casualidad, maestro..."....juasss,juasss....però escolta, el respecte que no falti mai.

RAS EL HANOUT: La barreja total

Ultimament, he estat fent proves amb una espècie (o barreja d'espècies) super bona: Ras el Hanout.
Les espècies Ras el Hanout són avui en dia bastant fàcils d'obtenir a Espanya. Les tenen en totes les botigues marroquines i també en grans magatzems. De fet, jo l'he comprat a l'Eroski.  
Ras el Hanout en àrab significa el "millor de la botiga" i segurament això és el que porta: comí, orenga, coriandre, cúrcuma, comí de prat, pebre vermell, nou moscada, caiena, pebre, anís, canyella, lavanda, gingebre, galanga i fins i tot belladona i cantàrida podem trobar-hi.

No hi ha una recepta única del Ras el Hanout, cada venedor o cuiner l'elabora d'una manera especial que el caracteritzaAlgunes barreges solen portar ingredients exòtics com ara xufa, llavors del Paradís, alocars, i en alguns casos pot estar composta de substàncies tan inusuals com fustes aromàtiques, resines, l'insecte cantàrida o petites dosis de belladona, ingredients aquests dos últims, tòxics. Les toxines d'aquest insecte irriten les vies urinàries provocant priapisme en els homes, de manera que aquest, el alocars i altres plantes medicinals donen a la barreja fama de ser afrodisíaca. L'ús de cantàrides està prohibit al Marroc des dels anys 90.

Però que voleu que us digui. Si voleu asaborir l'autèntic gust del marroc...l'autèntic pintxo morú....no deixeu de tastar aquesta espècie.

En fi.
Així qué?...que em dieu?...a vosaltres també us passa això de confondre les herbes o no?
I ja per acabar us deixo una llista d'especies que comunment utilitzem a la cuina.

All
Anís verd
Anís estrellat
Asafètida
Safrà
Canyella
Cardamom
Cardamom negre
Cardamom platejat
Xile
Coriandre
Clau
Comí
Cúrcuma
Curri
Garam Masala
Fonoll
Gingebre
Macís
Mostassa negre
Nou Moscada
Nyora
Pebre vermell dolç
Pebre vermell picant
Pebre blanca
Pebre negre
Pebre de Jamaica
Pebre de Sechuán
Pebre verda
Pebre rosa
Ras El Hanout
Regalèssia
Tamarinde
Vainilla

11 comentaris :

  1. Un article molt interessant... i divertit !

    ResponElimina
  2. Ep!!... doncs jo també poso eneldo...

    (a més estic tan acostumada al castellà que en una recepta vaig llegir anet.. i vaig pesar... no la faig que no en tinc. :(

    Les traduccions molt bones, en el soft català no surt l'eneldo... (lol... perdó l'anet)

    Salu!
    Núria.

    ResponElimina
  3. Ahahá !!!!...ja sabia jo que no era l´únic !!!

    ResponElimina
  4. Com t'entenc!! A mi me passa sovint i n'hi ha una que encara no sé com es deu dir, i és el "tarongí". Com es deu dir en castellà? A Mallorca li diven tarongí, però si me'n vaig a la Comunitat Valenciana i deman tarongí igual me donen un taronger petit, que allà segur que no en falten!! Ala! a mem si la treim entre tots en aquesta traducció!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. tarongí: toronjil (melissa oficinalis)

      Elimina
  5. Ah!!! I com es deu dir la planta a la que la meva padrina i amigues anomenen "paupalai"?? Per que "Tócaselo" segur que no és!! Això de cuinar amb idiomes és més difícil de lo que mos pensavem!!

    ResponElimina
  6. juas, juas !!...tens tota la raó del món, Anònim !!!!...qui ets i d'on ets, de Palma?

    ResponElimina
  7. Per a qualsevol dubte amb els noms de les plantes us recomano un enllaç del termcat on hi surten tots els noms en català que pot tenir una mateixa planta
    http://www.termcat.cat/docs/DL/noms_plantes/

    o sinó aneu al cercador de plantes d'herbam.net
    http://www.herbam.net/ca/cerca

    ResponElimina
  8. @apsb, Molt bona aportació !! gràcies !!!

    ResponElimina
  9. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  10. Molt bò! a mi me passa igual en les espècies, de fet, així és com he trobat la vostra web ;)

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !