inici | contacte | avís legal | publicitat | Spain English French German Italian Russian Portuguese
Cassola d'arròs amb gambes i carxofes Semiesferes de moscatell gelificat Peus de porc al forn Pinyonat La cuina de sempre .CAT ja disponible per a Android a Google Play Ja a la venda! Descompte promocional fins a esgotar existències!

dilluns, 13 juny de 2011

Calamars farcits de carn, gamba i cep OLD



El calamar és un producte que sempre queda bo, en qualsevol recepta, a no ser que sigueu uns sapastres a la cuina, clar....que tot pot ser.
És cert que el calamar aporta més colesterol que la sípia per exemple, això diuen, però són gustos diferents i en una dieta equilibrada, tot hi té cabuda.
De fet, aquest és un plat que sempre s'ha fet a casa nostra. La nostra mare feia un farciment similar, encara que de vegades li posava ou dur i no a tots els germans en agradava. Total, que havia de fer uns amb ou dur....i uns altres sense. I els marcava segons el número d'escuradents que portaven. I pobre d'ella que s'equivoqués servint el calamar que no tocava.....quins crits dels meus germans !!!
- AAAGGGHHHHH !!!...això porta ou dur !!...quin fastig !!!...no ho vull !!!
Jo he partit de la mateixa recepta però l'he aplicat els meus gustos personals. L'ou dur m'agrada, però he preferit afegir unes gambetes i una mica de cep....que tan m'agraden.
El plat porta una mica de feina, és cert, però val la pena.
Espero que us agradi.


INGREDIENTS
Per al brou de peix
2 l d'aigua
1 brot de fonoll
1 brot de farigola
1 kg de peix de roca (crancs, galeres, cintes, escórpores, rogers, espines de llenguado, cap de lluç, cap de rap, etc...)
1 ceba
un grapat de julivert
1 tros d'api
1 tros de porro
1 pastanaga

Per al plat:
1 Kg. de calamars frescos i grans (si són d'Arenys, millor que millor)
300 gr. de carn picada (meitat vedella meitat porc)
200 gr. gamba vermella pelada
20 gr. cep sec (rehidratat)
1 ou
4 tomàquets madurs
mig got de vi blanc
mig got de conyac
12-15 cloïsses gallegues
una picada (ametlles i avellanes torrades, pa torrat)
oli d'oliva verge extra
all
julivert
sal


ELABORACIÓ
Primer de tot prepararem un brou de peix (si es que no en tenim). Encara que si sempre podem fer-ho amb aigua sola...però no quedarà tan bo. Com sempre us dic...de tant en tant heu de fer un bon brou i congelar-ho en ampolles d'aigua. Així, podeu anar fent-lo servir de tant en tant.


Barrejarem la carn picada amb un parell d'alls, una mica de julivert picat i les "ales" dels calamars. Les potes les he utilitzat per a fer una tapa de "raves" (veure recepta).
Mentrestant, rentarem bé les gambes pelades i descongelar-les si cal
...i aprofitarem per a posar un grapat de ceps en aigua...i rehidratar-los...
Posem la nostra barreja a la picadora amb una mica de sal i un ou sencer
Ho picarem tot junt....
...fins que quedi tot ben fi
Ara picarem les gambes....
...i els ceps...
Incorporem les gambes al nostre preparat...
...i seguidament els ceps...
En una paella amb una mica d'oli....saltarem aquesta "pasta"

Ho hem de fer per totes dues bandes....
...però amb compte: no l'hem de fregir ni de coure, nomes una mitja cocció. D'aquesta manera ajudarem a la cocció d'aquest farciment quan estigui dins del calamar....i evitarem fer el calamar més temps del que li toca. S'entén, oi?
...res, veureu que encara està una mica cru...doncs ja el podem treure i reservar.

El posarem en un bol i esperarem a que refredi
Ara podem agrupar tots els ingredients del plat...inclòs el farciment
Les cloïsses les hem tingut 24 hores en aigua i abundant sal. Així, expulsen tota la sorra que puguin tenir.
Agafem els calamars i comencem a farcir...
Jo li poso molts escuradents, però per una qüestió d'estètica. Penseu que amb dos o tres és suficient per evitar que surti el farciment.
Poc a poc i bona lletra
Quin tros de calamar, eh?....maco maco...però són cars , oi?....avui anaven a 23 euros el quilo...una pasta que t'hi cagues !!!!
Ara , en una olla amb una mica d'oli, enrossirem els calamars per les dues bandes
Mentrestant, anirem picant l'all i la ceba
Preparem un got amb la meitat de vi blanc i la meitat de conyac i el reservarem.
Fem un sofregit d'all i ceba
Incorporem el tomàquet
I remenem...i deixem coure 5 minuts tapat
Ara incorporem el vi i deixem coure 5 minuts més tapat
Posem una mica de sal i col.loquem els calamars a la cassola....amb criteri, clar.
Seguidament, incorporem aigua o brou de peix (millor) fins cobrir-los i deixarem coure uns 30 minuts a foc mitjà.
Prepararem una picada amb ametlles, avellanes, all, julivert i pa torrat
El pa el podeu torrar al moment, com he fet jo
Afegiu una cullerada de "caldo" dels calamars per a lligar la picada
Aneu picant fins que quedi tot ben desfet....que no quedin trossos grans
Passats els 30 minuts (li hem donat la volta als calamars quan portava uns 15 minuts), ja li podem incorporar les cloïsses.
Les repartim bé
I tapem, i deixem coure uns 5-7 minuts més
Veureu que les cloïsses s'aniran obrint....
...en aquest moment, incorporarem la picada...
...i 'escamparem bé per tot el plat
Ara es qüestió de deixar coure 2-3 minutets de gràcia, per a barrejar els gustos....una sacsejada....i llestos.
Ummmm....quina bona pinta, nanos !!!
Aquest plat sí que el podeu congelar (sense les cloïsses millor) i anar menjant durant el mes. De fet, recomano menjar-lo al dia següent d'haver-lo cuinat. Està molt més bo.
Jo he preferit acompanyar el calamar amb unes cloïsses, però ho podeu fer amb unes patates al forn...a daus fregidetes...un pebrot a la brasa....etc...
Heu de sucar pa en aquesta salseta....per què és mitja vida !!!
Aquesta foto és descomunal....fan unes ganes de menjar-te'l "que no veas !!!"...juasss !!!
Ànims !!! ...i bon profit !!!

14 comentarios :

Emma ha dit...

Buffff...mare de deu!! quina peazo recepta!! ja tinc el pa preparat per sucar! me l'apunto!

Albert ha dit...

juas, juas !!!...fes-la...no t'arrepentiràs !!!

Familia Vilas-Ferrer ha dit...

Deu meu, quines fotos... com recordo els calamars tan bons que feia la mama... la Gema té la recepta original i un dia els vaig fer, i haig de dir que em van quedar igualets !!!

La teva recepta està millorada amb els ceps, però jo no trituraría el farcit, es millor deixar-ho tot sencer, a trossos, com feia la mama.

Xampinyonet ha dit...

mmmmmmmmmmmm la meva mare tb ho feia, però tampoc utilitzava els ceps...

Sandra R.V. ha dit...

La meva mare tb' en fa uns boníssims, pr llevar-se els dits mmmm. Aquests tene un apinta estupenda! m'apunto la recepta. Salutacions, Sandra

www.miscositassrv.blogspot.com

Teresafime ha dit...

Estimat Albert, avui he fet els calamarts farcits. Ara ja sempre ets el meu blog de referència. Com sempre, no els he fet iguals. Però com sempre tinc dubtes, donar-li una ullada i veure quin és el teu "toque" em dona seguretat.
M'han quedat bons, molt bons!
Gràcies un cop més,

Albert ha dit...

L'èxit és teu Teresa !!!...enhorabona !!!

SUSANA SOLEY ha dit...

ESPECTACULAR¡¡¡. Moltes gràcies, i reconeixo que mai els he cuinat així perque no he tingut bones experiències quan me'ls he menjat, però aquesta recepta, tothom s'ha llepat els dits. Jo també incorporo el teu blog als meus favorits de referència. Salutacions,
Susana.

Albert ha dit...

@Susana, celebro que t'hagi sortit bé. De fet, aquesta és una de les receptes que haig d'actualitzar les fotos. Gràcies pels comentaris.

Mercè Genís Simon ha dit...

Albert, el diumenge la Susana ens va convidar a dinar i va brodar la teva recepta! boooooníssima. Jo tins la de la meva mare i com que porta una mica de feina fa temps que no en faig.El proper dinar d'amics l'experimentaré.
Felicitats pel teu bloc!
Mercè
http://plats-especials.blogspot.com

esther ha dit...

A veure si diumenge els sobres es queden amb la boca oberta....
Grácies!!!

Albert ha dit...

...je,je...aquesta recepta la tinc pendeng d'actualitzar. Aviat la tornaré a fer.

Jordi Pica ha dit...

Et felicito per explicar-ho tot tant bé, gracies.

Prova els calamars farcits amb cap i pota....

lacuinadesempre.cat ha dit...

Gràcies!

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pels teus comentaris !