inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

diumenge, 19 de juny de 2011

Besuc al forn




Aquest sí que és un plat de tradició familiar.
Un plat de festa.
És una espècie de peix molt apreciada a la nostra cuina i molt utilitzada tradicionalment. Està tan arrelat a la cultura popular que fins i tot sol ser part del menú nadalenc de moltes famílies.
A la peixeteria costa molt de trovar....i jo l'he hagut d'encarregar.
Però com és el besuc?
El besuc es distingeix pels seus ulls grans i sortits cap a fora i per les seves dents punxegudes. És de color gris platejat, amb aletes rosades i una taca negra sobre les aletes pectorals.
La carn del besuc posseeix un gust marcat i té bastantes espines. Això sol generar rebuig en els nens, però el converteix en un dels plats preferits dels autèntics amants del peix.
Altres noms amb els que es coneix el Besuc o Besuc de la piga
- Nom científic: Pagellus bogaraveo
- Nombre en castellano: Besugo
- Andalusia: Besugo de la pinta, Voraz
- Astúries i Cantàbria: Pancho
- Balears: Boga, Ravell, Goras
- Galícia: Ollomol
- País Basc: Bixigu
Temporada alta de pesca : D'octubre a març
El besuc (o besuc de la piga) és una bona font de proteïnes i de vitamines A i B. També és ric en minerals, entre els quals destaca el potassi, magnesi, ferro i fòsfor.
Voleu provar de fer-lo al forn?....som-hi !



INGREDIENTS
1 Besuc gran i maco (que el peixeter us tregui les escames i el neteji)
4 tomàquets de penjar
2 cebes 
3 patates
1/2 llimona
6 caps d'all
1 got de vi blanc
300 dl. brou de peix
julivert
oli d'oliva verge extra
sal i pebre i pebre vermell dolç

ELABORACIÓ
Rentem bé el peix

  Sobretot que sigui molt fresc, eh?...com sempre recomano, vaja

 En una safata gran pel forn....tirem un bon raig d'oli d'oliva. Mentretant, anirem calentant el forn a 160 graus.
Tallarem unes patates a rondanxes grosses i les col.locarem a la safata. Les podeu escapçar una mica, si voleu.
 Les sal-pebrem
 Afegim un parell de cebes mitjanetes per sobre....tallades en juliana
 Ara col.loquem els tomàquets partits per la meitat i ho reguem de nou amb oli
 Li tirarem per sobre una mica d'all i julivert
 I finalment, un pols de pebre vermell per sobre
 I ho posarem a coure durant uns 15 minuts
 L'objectiu és incorporar el peix quan les patates estiguin a mitja cocció, ja que tenen coccións diferentes.
Salpebrem el besuc per les dues bandes i li fem un parell de talls per a marcar les porcions (no s'ha de tallar completament). Això us ho pot fer el mateix peixeter.
 Li posarem unes llesques de llimona dins de cada tall
 I dins del peix també

 Quan les patates estiguin un mica cuites...tirarem per sobre un bon raig de vi blanc
 I ho deixarem coure una estona mes
Com ja he explicat moltes vegades, no cal fer brou per cada plat de peix que feu. Jo en faig de tant en tant i el congelo. Ara n'he tret una mica....i té la forma de l'ampolla d'aigua on estava...jeje.
 Quan les patates hagin evaporat l'alcohol del vi (uns 5 minuts), incorporem un bon raig de brou de peix. Rectificarem de sal i deixarem coure una estona més.
 Ja fa bona pinta eh?
 Ja tenim les patates gairebé apunt
 Veureu que comencen a estar toves i la salsa haurà lligat amb el brou i el midó que porten les patates.
 Posarem el peix a sobre de tot i el regarem amb oli
 ...sense por...
 Finalment, li tirarem un pol de pebre vermell per sobre
 Ara sí...pujarem el forn a 190 graus amb ventilació....i ho deixarem coure unes 15 minuts
 A mitja cocció regarem el peix amb la salsa
 I quan faltin 5 minutets...posarem una mica d'all i julivert per sobre
 ...ben escampat...
 ...i posarem el forn en modalitat "grill" per a daurar la pell del besuc
 I aquest és el resultat
 La pell ha de quedar cruixent....encara que no recomano menjar-la, però si sucar-hi pa
  El servim a la taula així mateix
 Presentem el plat amb una mica de gràcia
Quinta pinta Dèu Meu !!!...de vegades m'asombro jo mateix !!!
Acompanyarem el besuc amb un vi blanc del Penedès
...ummm....m'encanta el besuc....nanos !!!
...de carn blanca i gustosa....i de les patates, del tomàquet i de la salsa....ja...ni en parlem....per què estàn que t'hi cagues !!!
 Un plat festiu que podeu fer en qualsevol cel.lebració i segur que no fallareu.

6 comentaris :

  1. ARRRGGGGHHHHH !!!!!.... no tornis a possar fotos d'aquestes que quasi m'ofego amb la meva propia saliva... quina pinta... et superes !!!

    Recordo els besuc que feia la mare, que bóooo... quins temps... i un dia, de cop, aquest peix va desaparèixer de les peixateries... deuen queda poquets... es molt car ?...

    ResponElimina
  2. JUASSS, JUASSS !!!
    Doncs és cert que cada cop costa més de trobar. I de preu? ...doncs aquesta peça sencera em va costa uns 15 euros.

    ResponElimina
  3. Abert...vols creure que no he probat mai el besuc?!!! pero jo faig la mateixa recepta pràcticament amb lluç...pero noi, m'has deixat amb la boca oberta...demà vaig a comprar-ne!!

    ResponElimina
  4. Doncs t'arrepentiràs de no haver-lo provat abans....

    ResponElimina
  5. És un plat deliciós..T´he descobert arran del comentari que li has deixat a la Gemma.A mi també m´agrada molt la pastisseria.

    ResponElimina
  6. Gràcies Cristina !!! ...i benvinguda al blog.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !