inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

diumenge, 8 de maig de 2011

Salsa bolonyesa


Aquesta és la recepta de l'autèntica salsa bolonyesa italiana. Bé, això m'ha dit una noia italiana que conec.
Pels ingredients que porta ara us preguntareu....
...i no se li posa orenga?
...i no se li posa romaní?
...i no se li posa farigola?
...i no se li posa alfàbrega?
...doncs no, res de res.
Creieu-me...així queda espectacularment bona i suau....i és com la fan als pobles més tradicionals d'Itàlia (o això m'han dit, juasss).
Està molt i molt bona...i això és el que compte.
Mes avall us mostro exemples de receptes fetes amb aquesta salsa.
Per cert, les fotografies corresponen al doble de quantitat de la recepta indicada en ingredients.

INGREDIENTS
750 g de carn picada (60% vedella / 40% porc)
2 pastanagues grans
1 ceba gran
2 fulles de llorer
1 got de vi negre
1 got d'aigua
1 kg de tomàquet natural pelat
1 branca d'api
oli d'oliva verge extra
pebre negre
sal


ELABORACIÓ
Preparem tots els ingredients.
La carn picada...que us la preparin a la carnisseria de confiança. Jo sempre poso una mica més de carn de vedella que de porc.
  Rentem bé els tomàquets....i la resta de verdura.
Piquem la ceba, la pastanaga i l'api.
El tomàquet el tallarem a quatre trossos cadascun. Si us molesta la pell els podeu escaldar prèviament i passar per aigua freda. La pell saltarà sola. A mi, personalment, la pell no em molesta, però en general recomano treure-la.
   Comencem per daurar la pastanaga.
Afegirem la ceba, l'api i el llorer. Amb dues o tres fulles ja en feu, però les meves eren molt petites i n'he posat més.
Ho deixem que mica en mica es vagi torrant bé el sofregit.
  Ara incorporem la carn picada...i una mica de pebre negre...
  ...i ho anirem remenant. La carn ha de canviar de color. En 5 minutets estarà.
Incorporem el tomàquet.
  Ho remenem tot plegat...
  ...afegim el vi negre....
...i, a foc lent, ho tampem....i ho deixarem coure uns 15 minuts.
Passat aquest temps... obrim la cassola...
...i hi afegim un got d'aigua....
   ...ho remenem una mica i ho deixem coure uns 90-100 minuts a foc ben baix. Ho salem una mica també.
  Cada 20 minuts ho haureu de vigilar i remenar.... i si cal, afegir-hi més líquid.
També és important anar remenat amb una barnilla. 
D'aquesta manera ajudarem a desfer la pastanaga i el tomàquet.
Us ha de quedar una pasta més o menys homogènia. 
Passat el 90-100 minuts de temps, veureu com ha reduït força. 
Rectifiqueu-ho de sal si cal.
I ja tenim feta la nostra salsa bolonyesa.
La podem reservar o congelar a l'espera de preparar qualsevol plat. 
Quan toqui fer una preparació, només l'haureu d'escalfar una mica....
I servir un bon plat de pasta com aquests "Mafalde a la bolonyesa".
o elsclàssics Macarrons a la bolonyesa....
 ...o per fer uns farcellets de carn amb salsa de ceps...
 ...o una empanada de bolonyesa...
...o una lasanya de carn i espinacs...
En definitiva, el límit el marcarà la vostra imaginació.

Bon profit!

14 comentaris :

  1. Ummmm quina pinta!
    Una pregunteta... El tomàquet, l'has pelat? No es troben pells després?
    Ja tinc ganes de provar una pasta a la bolongesa!

    ResponElimina
  2. Olga, potser et pots trobar alguna petita pell, però no molesta en absolut. Si vols pots escaldar prèviament els tomàquets i passar-los per aigua freda. La pell saltarà sola. Però amb una llarga cocció com la que farem...la pell pràcticament desapareix. Però no del tot, és cert.
    No és tant dolent. Això també li fa saber al comensal que s'ha fet amb tomàquet natural. Però ja et dic que gairebé no se'n troben.
    Gràcies pel comentari.

    ResponElimina
  3. Gràcies! Doncs si gairebé no es nota, ho faré sense pelat! Menys feina!
    Per cert, vaig fet els panellets i em van quedar espectaculars!
    Fins aviat!

    ResponElimina
  4. albertttt!!! avui he fet les alberginies!! una triunfada!! jooo no hi ha recepta teva que faci que no m ´agradi tot bonissimmm,despres ho penjo al blog.Un petonàs!!!

    ResponElimina
  5. @Georgina, a que no havies provat mai una bolognesa tan bona?...m'alegro molt per tú, i gràcies pels comentaris....espero la foto, eh?

    ResponElimina
  6. Perdoneu, però per a quanta gent està pensada les quantitats de la recepta??Tinc dinar familiar i vull atrevir-me però no sé les quantitats respecte al nombre de persones. Si m'ho podeu aclaris us ho agrairia molt. Gràcies

    ResponElimina
  7. Per a 6 persones tranquilament...

    ResponElimina
  8. Te molt bona pinta, però no m'imaginava pas una cocció tan llarga, i tant que ho provare! Moltes Gracies Albert!

    ResponElimina
  9. @Silvia, clara i concisa, Gràcies !

    ResponElimina
  10. Hola Albert,
    Abans de res, felicitar-te pel teu blog, estis encantada perquè recepta que faig, recepta que queda per llepar-se'n els dits! Tot i així, tinc un petit dubte: com pots guardar la salsa a la nevera per a què no es faci malbé? O suposo que podem deixar-la en conserva, o congelada?

    Per altra banda, i ara me'n vaig a una altra recepta ... L'escudella i carn d'olla de nadal. Tinc una curiositat quan comentes el tema de què hi ha qui posa un plat a sobre de l'olla (tu dius tapa, però entenc que la tapa no hi va, doncs el plat ja fa de tapa, oi?) per coure unes mongetes seques. Aquesta cocció l'he vist fer en alguna ocasió i mai he sabut per què es posa el plat a sobre de l'olla per coure quelcom dins del plat d'aigua... És un tipus de cocció al vapor???

    Gràcies per la teva gran aportació al nostre patromini!
    Sílvia.

    ResponElimina
  11. @Silshake74, la salsa la pots congelar o la pots conservar en pots de vidre tancats i fent el buit al bany maria. Respecte al tema del plat, jo no ho he fet mai, però sé de gent que ho fa. Es una forma de pre-coure-les, però no cal que ho facis.
    Gràcies pels teus comentaris!

    ResponElimina
  12. Hola!! una pregunta, quins tomàquets heu posat? jo he posat el tomàquet pera que és el que tenia i l'he escaldat i pelat, però no m'ha quedat tant vermella la salsa com a vosaltres, amb aquet suquet, nose si és per el tomàquet o perque he posat poquet oli...

    Gracies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Willie, el tomàquet fa molt, si. En cas de no trobar-ne de macos i de temporada, hi pots afegir una mica de tomàquet de pot.
      Sort!

      Elimina

Gràcies pels teus comentaris !