inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

diumenge, 3 d’abril de 2011

Tarta Tatín (Pastís de Poma)


Doncs aquí tenim un pastís de poma al que la meva dona és adicte.
El podeu servir amb una crema anglesa, nata, maduixes, xocolata, etc.....combina bé amb tot.
Hi ha moltes variants en l'elaboració d'aquest pastís. Es pot fer col.locant les pomes directament en el motlle, tirar el sucre i la resta d'ingredients i coure-ho tot plegat al foc, fins que caramelitzi.
Espero que us agradi.

INGREDIENTS
8/10 pomes varietat "Golden"
un polsim de canyella en pols
50gr. mantega a daus
raig de vi dolç "Pedro Ximenez"
pasta brisa

Pel caramel
150gr. de sucre
35gr aigua


VARIANTS:
- També ese pot col.locar el caramel a la base i a sobre les pomes
- Es pot fer amb peres o plàtans
- Es pot afegir un mica de suc de llimona
- Es pot substituir el vi dolç "Pedro Ximenez" per oporto, moscatell o malvasia
- Per la base es pot utilitzar pasta de full enlloc de brisa


ELABORACIÓ
 
Utilitzarem pomes "Golden".

Treurem els cors, primer de tot.
 
A continuació les pelarem i les tallarem a quarts.

Les col.locarem dretes dins un motlle o una cassola fonda...tot ple, fins que no quedi cap forat.
Tirarem el suc d'una llimona per sobre.

Si ho feu a mà, com jo, poseu l'altre mà a sota per recollir les llavors de la llimona, que no interesa que acabin dins el pastís.

Ara, es pot tirar un xorret de vi dolç. Normalment hi poso "Oporto", però no en tenia i he posat malvasia de Sitges.

Com mitja copeta ben repartida. Ho reservem tot plegat.

Ara anem a preparar el caramel. Hi posem els 150gr sucre en un cassó.
 
Afegim els 35gr. d'aigua.

Ho barregem i ho portem a ebullicó.
 
Poc a poc anirà agafant diferentes textures.

Passarà per una etapa de cristalització...
 
...i a continuació es fondrà....agafant aquest coloret tan atractiu de caramel.

Tindrem la mantega preparada...

...i en aquest punt del caramel...incporarem la mantega.
COMPTE !!!...PERILL DE CREMADES !!!..vigileu de no tocar el caramel que us cremareu i molt.

Un cop la mantega sigui ben desfeta....
 
...ja podem ruixar les pomes amb aquesta barreja.
 
Ben repartit.
A continuació, ho precalenteu el forn a 180º graus durant uns 30 minuts.
Disculpeu-me per què accidentalment he esborrat tres fotos de la cocció. La propera vegada les posaré.
Passat aquest temps, treieu-lo del forn....i deixeu-lo refredar 10 minutets.

Ara, incorporem una capa de pasta brisa...i ho cobrim tot.
Ho tornarem a enfornar tot plegat a 180º graus.....durant uns 15-20 minuts.

Si es full punxeu-lo bé per evitar que pugi massa.

Un cop la pasta brisa o full sigui cuita...ja podeu deixar refredar el pastís a temperatura ambient.

Un sigui completament fred...ja podrem desenmotllar. Amb molt de compte.
 
I ja tenim.
 
Es pot servir freda, tèvia o calenta.

La tastem?

Es pot acompanyar d'una maduixa i una mica de menta.

Ummmm.

La propera vegada la faré amb crema anglesa.
La podeu servir amb una mica de nata també.
Bon profit !!!

8 comentaris :

  1. Hala, que fàcil, no ?... aixó ho provaré de fer perque a casa ens agraden molt les pomes.

    ResponElimina
  2. ...super fàcil, de veritat...

    ResponElimina
  3. Ei, la provaré, té molt bona pinta, gràcies pel suggeriment!!

    ResponElimina
  4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. Jo la faig d'una manera molt més lenta, però paga la pena perquè el resultat és molt més saborós: Començo per pelar i tallar les pomes, les poso dins una cassola alta sense sucre ni mantega ni res, a foc molt baix, fins que el seu volum es redueix a la meitat. És important fer-ho molt poc a poc i sense remenar per evitar que la poma es desfaci o es trenqui. A partir d'aquí procedeixo de manera molt semblat a la que tu expliques, però ja no cal afegir tant de sucre i, el més important per a la salut: és possible fer-la amb molta menys mantega. El pastís resultant és, també molt més compacte perquè les pomes han perdut molta més aigua, i té un sabor molt intens.

    ResponElimina
  6. El carmel surt millor amb sucre moreno i la manteca, res de aigua.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quan dius manteca vols dir mantega, oi? Bon apunt Augstí, ho provaré! Gràcies pel comentari!

      Elimina
  7. Una pregunta el polsim de canyella, quan s'ha de posar??

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !