inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimecres, 27 d’abril de 2011

"Quiche Lorraine" (Tartaletes salades)


Aquestes tartaletes les fèiem a la pastisseria quan teníem un "lunch". Combinen molt bé amb canapes, pasta salada i pasta dolça alhora de fer un càtering.
Tradicionalment la quiche s'ha fet amb nata líquida, i queda molt bona. Però jo us proposaré d'utilitzar llet evaporada, que seria un entremig entre la llet i la nata. Com a resultat, obtindrem la textura desitjada amb menys calories.
La podeu servir freda, calenta o tèbia, i es que la tartaleta "Quiche Lorraine" es menja de qualsevol manera i en qualsevol moment. També se'n fan de mida més grossa, tipus pastís.
Amb aquestes quantitats us sortiran unes 18-22 tartaletes.
També us recomano la visita de les receptes de "Quiche de puré de fricandó amb galeres, escamarlans i cruixent de parmesà" i "Quiche de gamba, porro i ceba".

INGREDIENTS
2 làmines de pasta brisa
200 g de nata líquida
2 ous
sal
daus de pernil dolç
daus de formatge
pebre negre

VARIANTS:
- Podeu fer servir llet evaporada en comptes de nata líquida
- Podeu utilitzar el farciment que més us convingui
- Es poden utilitzar motlles individuals
- Podeu fer servir pasta salada (quebrada salada)


ELABORACIÓ
Preparem tots els ingredients.
La pasta brisa la podeu fer molt fàcilment a casa, però la que venen al supermercat funciona molt bé i, en aquest cas, ens va molt bé que estigui la massa ja estirada.
En aquest cas utilitzo uns motlles del fabricant SILIKOMART que he comprat a Itàlia i que són fabulosos. Són més còmodes que els de metall de tota la vida. T'oblides de fer servir mantegues, farines i sobretot de netejar-los.
Com us comentava a la introducció, he optat per rebaixar calories fent ús de la llet evaporada.
Comencem per retallar la pasta brisa amb un tallant, un got o qualsevol element de diàmentre lleugerament superior al motlle i...
folrar amb cura tot el motlle. Procureu que la pasta brisa s'adapti bé a l'orifici.
Ja podem pre-escalfar el forn a 180ºC i, mentrestant, anirem tallant el pernil dolç a daus.
El formatge també. Jo he optat per un Biraghi, similar al Grana Padano. És un formatge descremat que costa de fondre i, per tant, pràcticament mantindrà la seva forma un cop cuit.
Fem daus de la mateixa mida.
Ara, en un bol, trencarem un parell d'ous. Recordeu que jo estic fent entre 25-30 quiches.
Ho salem.
Batem els ous una mica i...
afegirem la llet evaporada.
Ho tornem a remenar i...
ho reservarem.
Ara només és qüestió de farcir les tartaletes.
Procureu que el farciment no sobresurti massa.
I finalment, ho cobrirem amb la preparació d'ous i llet que teníem reservada.
Ho podeu rematar amb una mica de pebre negre si voleu.
La silicona d'aquests motlles aguanten temperatures superiors a 270º C. Em penso que els podeu trovar al Corte Inglés o si no a la web de Silikomarkt directament.
Haurem de coure les quiche durant uns 20 minuts a uns 180 graus centígrads.
Hi ha qui cou prèviament la pasta brisa i la cocció és més curta. Però si ho feu així només heu de tenir una mica de cura de comprovar que la base de la quiche quedi ben cuita. Us recomano posar només la part baixa del forn durant uns 8-10 minuts i la resta de temps a dalt i abaix.
Al cap i a la fi, les heu de retirar quan estigui la pasta brisa ben cuite i tinguin bon color. Penseu que el farciment ja està fet i no necessita gaire cocció.
Passat aquest temps ja les podrem retirar del forn.
Com podeu veure, són ben cuites per sota.
Es poden servir fredes, calentes o a temperatura ambient. Són bones igual, tot i que calentes sempre guanyen una mica més.
I recordeu que podeu fer-ne de moltes varietats i servir-les en un gran assortiment a taula.
Ummmm!

També podeu fer "Quiche de gamba amb porro i ceba".
Bon profit!

10 comentaris :

  1. Hola Albert, m'agrada el teu bloc i com expliques les receptes perquè crec que ets molt didàctic explicant-les pas a pas. Jo sóc una gran aficionada a la pastisseria i també vaig treballar en una durant un any. Tinc pendent la coca de briox que no em surt al meu gust -no se en què fallo- i per aquest Sant Joan faré la teva recepta i ja et diré si m'ha quedat bé o no. La gelatina de poma per recobrir els pastissos de fruita, em pots dir d'on la treus o com la fas? A la pastisseria venia amb pots ja feta.
    Et desitjo el millor i que aconseguim que tothom tingui sempre un plat a taula.
    Lydia

    ResponElimina
  2. Hola Lydia,
    Gràcies pels comentaris.
    Respecte a la coca de crema, mira't la recepta del brioxe...la de la crema...i la resta és ben fàcil. El secret és fer que le forn actua com una estufa i fer pujar al màxim el brioxe. Ah!...i les quantitats ben mesurades, res de fer-ho a ull.
    Respecte a la gelatina...tot depen pel que la vulguis. Per pintar, jo faig servir la gelatina de poma de tota la vida. La pots trovar en dues webs que aconsello en els meus links (cocineros.info i soler graells). Hi ha pots de 3kg que t'aguanten un any tranquilament.
    Encara que últimament utilitzo "SOSA Nappage neutro concentrado"...que és una gelatina neutra especial per a fruites i pastissos gelats (no s'ha de bullir com la típica de sempre).
    Ànim !!!

    ResponElimina
  3. Aps!!..a la recepta de "Pastes de Poma" veuràs fotos de la gelatina.

    ResponElimina
  4. Albert, vull preparar aquestes tartaletes per cap d'Any, però tinc un dubte. La pasta salada no la cous primer sola al forn, abans de farcir-la ? No em quedarà crua si la poso directe pasta més farciment tot junt al forn ?? Gràcies

    ResponElimina
  5. @Mercè, no cal, ho pots coure tot plegat sense problemes. Disculpa les fotos que son massa antigues. Aviat actualitzaré aquesta recepta. Bona entrada d'any !!!

    ResponElimina
  6. Albert, m'han quedat genials. En el meu forn he necessitat el doble de temps, però la cuina fa una oloreta boníssima. Feliç 2014 i no deixis d'ensenyar-nos la bona cuina !!!!

    ResponElimina
  7. Hola Albert,
    quan parles dels ingredients anomenes 1 làmina de pasta salada. Jo normalment faig servir les làmines de pasta brisa que hi ha al supermercat. Es pot fer aquesta recepta amb aquesta massa?
    Moltes felicitats per la web. Sempre que tinc un dubte la consulto perquè sé que em treuran de dubte les teves pràctiques explicacions.
    Una abraçada

    ResponElimina
  8. @Núria, si, les pots fer amb pasta brisa, cap problema. Disculpa el retràs. Per cert, aquesta recepta està molt antiga, aviat l'actualitzaré. Una abraçada!

    ResponElimina
  9. M'an agradat molt les tartaletes de Quiche Lorraine, son facils i molt diverses. Felicitats.

    ResponElimina
  10. @Tata, a que sí?...un gran recurs pels qui ens agrada la cuina, jeje.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !