inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dissabte, 12 de març de 2011

Allioli (recepta amb ou sencer)


Aquesta és la clàssica recepta ràpida d'allioli, feta amb ou sencer i amb batedora elèctrica o minipimer. Després tenim el tradicional allioli amb rovell d'ou de tota la vida, fet amb el morter i la ma de morter...i per últim el més autèntic de tots, que només porta all i oli (gens d'ou).
Per cert, jo tinc la sort de comprar els ous ecològics al mercat a una parada que els porten directament d'una granja (no són de fabricació industrial). Són els ous de tota la vida. I la veritat, es nota moltíssim en un allioli. Fins i tot el color és més groguenc.
Hi ha molts detractors dels alliolis fets amb ou sencer...o variants similars, però jo penso que, sabent el què és cada cosa, hi ha lloc (i moments) per a totes aquestes variants.
De fet, aquesta versió és la més estesa fora dels Països Catalans i així és com coneixen l'allioli molta gent de fora. Clar, en el fons, això és una maionesa amb all.
Es poden fer molt tipus d'allioli (de pera, de poma, de tomàquet, de codony, etc...).
No deixeu mai de sucar pa a l'allioli, amics meus...o deixareu de ser catalans, jeje. 

INGREDIENTS
1 o 2 alls
oli de gira-sol
unes gotes de suc de llimona
sal
1 ou

ELABORACIÓ
Preparem els ingredients. L'oli, al gust, podeu utilitzar un oli de girasol per a receptes amb batedora com aquesta, però també podeu utilitzar oli d'oliva de gust suau.
Per evitar que es talli, es interessant que l'ou tingui temperatura ambient.
Pelem i tallem l'all en dos o tres trossos. Si volem un o dos alls, dependrà de si volem un allioli més o menys picant. El col.locarem dins un pot per la batidor.
Tireu un petit raig de suc de llimona. No es obligatori però així evitareu que es talli.
A continuació incorporem un ou sencer.
Un polsim de sal...
...i l'oli, aproximadament, un got.
Podeu posar-ne més o menys, però no us passeu. Si voleu fer més quantitat es recomanable fer dues tongades petites que una de gran.
Ara ho hem de triturar.
Però aquí està el secret d'aquesta recepta, en l'emulsió.
Col.loqueu la batedora en el fons del pot...que toqui fons, vaja...i no el mogueu per res.
Tritureu a màxima velocitat durant uns 20-25 segons.
Després podeu començar a moure lleugerament la batedora per deixar entrar l'oli de la part de dalt.
No feu moviments bruscos.
Jo el faig amb menys d'un minut. No cal més temps.
Ha de tenir una textura cremosa...com la maionesa, que es fa igual però sense all.
Serviu-lo immediatament. Si el voleu conservar, sempre en nevera i tapat amb un film.
Per seguretat, és un producte que no s'acostuma a guardar més de 24 hores.
A l'endemà, es millor llençar-lo i fer-ne un de nou, ja que també acostuma a agafar pell.
Bon profit !!!

5 comentaris :

  1. quína és la llegenda urbana? serà de veritat?

    ResponElimina
  2. @Mily....la llegenda urbana....clar...allò que si ets dona...i estàs...d'aquella manera...passa no se qué....no?....ummm....no sé, no sé...

    @HolaLessons.....jorl...torna-hi i segueix bé els passos...sobretot vigila la temperatura de l'ou.

    ResponElimina
  3. A mi, si hi poso oli de girasol, em senta fatal. De veritat, pel poc que se'n fa servir, posa-li oli d'oliva. És més gustós i fa de més bon pair.

    Per cert, no és que sigui una maionesa amb all sinó que els francesos van haver d'inventar la maionesa (sense all i amb mantega fosa) perquè l'allioli no lliga de cap manera amb els seus plats perquè la mantega i l'all no funcionen junts. O és que a Maó fan una cosa que no és allioli?

    ResponElimina
  4. @David, i tant que si David, hi podem posar oli d'oliva. Interessant apunt el teu. Gràcies pels comentaris.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !