inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimecres, 15 de febrer de 2012

Bacallà a la llauna


>Com m'agrada el bacallà !
Ja sabeu que és un aliment associat a la gastronomia de la Setmana Santa.
Es pot fer de mil maneres, el bacallà.
De fet, sempre ha estat dels pocs peixos que, gràcies a la seva conservació en sal, s'ha utilitzar per a fer guisats en molts pobles de l'interior on costava trobar peix. La deshidratació parcial de l'aliment permet inhibir la tasca que farien les bactèries sense la sal. Ben conservat pot durar mesos, fins i tot, més d'un any.
Com que ja us vaig explicar amb anterioritat com dessalar el bacallà, em saltaré aquest pas i anirem directament a la recepta.
Som-hi !


INGREDIENTS
3 o 4 lloms de bacallà dessalats
5 dents d'all
julivert
farina
oli d'oliva
1 got de vi blanc
2 cullerades de pebre vermell dolç
300 g de mongeta blanca cuita com a guarnició

ELABORACIÓ
Preparem l'all i el julivert ben net.
Avui he utilitzat mongeta ja cuita, que compro al Mercat. Però podeu posar les mongetes en remull la nit abans i coure-les durant una horeta més o menys. Les passarem per aigua.
Tindrem a mà el pebre vermell dolç.
Els lloms de bacallà ja els tindrem dessalats. Com sempre, us recomano la lectura del consell "Com dessalar el bacallà salat".
Enfarineu-lo (no cal salar-lo).
Preparem una paella petita amb una mica d'oli, que cobreixi gairebé la meitat dels lloms.
I el fregirem una estona.
Penseu que es pot menjar directament, aquest bacallà; no cal fer-lo massa.
Es qüestió de marcar-lo i donar-li un bon coloret per totes dues bandes.
Mentre, anirem picant l'all i el julivert.
Un cop fregidet el bacallà, el col·locarem en una safata per al forn...
I distribuirem totes les mongetes pel voltant.
Ben trinxat, perfecte.
En el mateix oli de fregir el bacallà, a foc mitjanet, tirarem l'all i julivert.
Ho remenarem, però res, 20 segons... Compte que no es torri l'all!
De seguida, incorporarem el pebre vermell dolç (o picant, si us agrada).
Dues cullerades...
I ho remenem bé.
Compte que es crema ràpid, també. Als 20 segons de remenar (aprox.)....
Incorporarem el vi blanc.
Li podeu posar un got sencer, però com que jo utilitzo vi "Gran Chef" per cuinar que és més concentrat, només n'hi poso la meitat.
Ara ho deixarem fer a foc baix durant uns minuts.
No us passeu, en 3 o 4 minuts ja ho tindrem.
Ara és qüestió de tirar aquesta magnífica salseta per sobre del nostre bacallà i mongetes.
Fuas, quina pinta que fa, això.
Regueu bé tota la safata i escureu el contingut de la paella. S'ha d'aprofitar tota aquesta salseta.
Ara ho enfornarem, a uns 180-190º graus, aproximadament....
Durant uns 5 minuts, no li cal més.
Veureu com tot plegat canvia de color.
Només ens queda emplatar-lo.
Com sempre, amb una mica de gràcia, encara que no calen històries per servir aquest plat tan tradicional.
Ja veieu com és de fàcil fer un bacallà a la llauna....
 
I tan difícil que és trobar-lo ben fet en un restaurant! Sempre pequen de no dessalar-lo bé, oi?
I a gaudir... El podeu acompanyar de vi blanc o negre... o d'un bon porronet.
Bon profit !

23 comentaris :

  1. Joorrlll !!!... quina pinta !!!
    M'encanta el bacallà... aviat posaré la clàsica recepte de "bacallà amb samfaina" que em queda de muerteeeee !!!!

    ResponElimina
  2. en aquesta recepta aquí a Tortosa segur que triunfaries com la coca cola, jaja, em semble que a tots ens agrada el bacallà.

    ResponElimina
  3. Es que és un clàssic de clàssics aquest plat i asequible de fer en qualsevol punt de la nostra geografía. Gràcies Francesc.

    ResponElimina
  4. Bona tarda mestre!
    L' altre dia em van "convidar" per fer el sopar a casa d' uns amics a Groningen. I em va donar per fer peix al forn que em torna boig i aquí no és gaire típic. Doncs voltant per la teva ara pàgina oficial .cat vaig veure aquest bacallà a la llauna que em va cridar molt l' atenció i em vaig decidir a cuinar-la. Al principi tot eren cares llargues perquè és quelcom diferent al que estan acostumats i pensaven que no els hi agradaria, però un cop ho van tastar van "al·lucinar pepinillos". Tot un èxit.
    Per postres em vaig animar a fer l' últim que vas treure de "la fageda". El que quan van veure que anava a triturar les maduixes una mica més i em maten, així que no em van deixar fer-lo com ho vas exposar i suposo que perd una mica la gràcia. Tot i així ens va agradar molt.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  5. M'en alegro molt Enric !!!....molt ben fet...ja va sent hora que aquesta gent del nord apreguin a jalar !!!, jeje.
    No els fotis cas...i la propera vegada fes el coulis.
    Enhorabona !

    ResponElimina
  6. OOOOOOOOOH, pero que receta más buena!!!!

    Me la llevo a mi cocina, nunca he probado el bacalao así y tiene un aspecto... delicioso!!!

    www.mibloguicodecocina.blogspot.com

    ResponElimina
  7. Una recepta fantàstica. L'he feta a casa i surt un plat boníssim. Jo la feia lleugerament diferent però aquesta surt molt més bona.

    Moltes gràcies per compartir aquestes fantàstiques receptes!

    ResponElimina
  8. Segur que no li posaves el xorret de vi blanc, oi?...jo tampoc ho feia al principi, fins que em vaig documentar una mica, jeje. M'en alegro doncs. Gràcies pels comentaris Jordi.

    ResponElimina
  9. Feina feta, la pròxima vegada hi posaré unes mongetes del ganxet, el bacallà bé s'ho val.
    Gràcies Albert.

    Salut.

    ResponElimina
  10. Home, nano, fer aquest plat sense mongetes....és com fer-li la palla a un mort (ke diuen) !!!

    ResponElimina
  11. Li vaig posar mongetes, però de pot, per això dic que la pròxima vegada les posaré del ganxet, moooolt més bones.

    Salut.

    Ja se li aixeca a un mort?? ;D

    ResponElimina
  12. muy Buena! Y decidme, teneis recetas con el rodaballo gordo?
    Creo usare este proceso pero con Chilean sea bass

    ResponElimina
  13. Aquest tiu (Unknown) flipa ! jejeje

    ResponElimina
  14. No l'havia tastat mai aquest plat i he decidit d'arriscar-me.

    Tenia uns 550g de mongetes que al remullar-les han passat a més d'un kilo. Quan he vist la quantitat de mongetes casi infarto.
    Així que he comprat 1kg de bacallà per tal de fer-ho tot i deixar fiambreres congelades per més endavant.

    Ostres tu, m'acabo de menjar una bona ració! Està boníssim!!

    ResponElimina
  15. L 'hi he fotut 10 minuts de forn i m'he passat una mica.... De totes maneres ha sortit molt bo.

    ResponElimina
  16. @Pep, hola Pep. Pensa que el bacallà dessalat es pot menjar en cru. Per tant, sempre es millor quedar-se curt amb la cocció. Segur que a la propera et queda millor. Una abraçada i gràcies pel teu feedback!

    ResponElimina
  17. Bon dia,
    He intentat diversos cops fer aquesta recepta però tinc un problema amb la salseta (oli, all, julivert i vi blanc) No em queda gens lligada, és més, em queda l'oli per una banda (part líquida) i l'all i julivert per un altra (part sòlida). Si abans de ficar-ho al forn es pot intuir una mica la que surt en aquestes fotos, al treure la safata del forn és tot oli. Que faig malament?
    Gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Raul
      Semblaria que necessita més temps de cocció la salsa amb el vi. Pensa que ha, a banda d'evaporar-se el vi, ha de reduir una mica. També has de comptar que el bacallà té aigua que pot provocar aquest efecte. Procurar passar el bacallà per paper absorbent abans de fer-lo.
      Segur que la propera vegada et surt millor!
      Una abraçada i gràcies per la visita.

      Elimina
  18. Acabo de descobrir aquesta pàgina buscant una recepta per fer bacallà a la llauna, i m'he topat amb la teva pàgina. M'ha encantat com tens explicades les receptes, i totes fan una pinta genial!
    Aquesta nit provo a fer el bacallà, i a partir d'ara penso anar provant-ne més de les que tens publicades.
    Salutacions.

    PD: Ja et diré com em queda el bacallà. ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Boníssim!!!! A partir d'ara em declaro fan d'aquesta pàgina!!!!

      Elimina
  19. Vaig fer aquest bacallà fa un parell de mesos i els meus fills no paren de demanar-me que en torni a fer. Demà serà el gran dia! Gràcies per la recepta tan acurada

    ResponElimina
  20. Tremendu!!!
    Realment fàcil i boníssim!

    Salut!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !