inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimecres, 15 de desembre de 2010

Salsa beixamel



Aquesta salsa es fa servir per infinitat de plats com els canelons, macarrons al forn, albergínia farcida, lasanya, etc...
Qui no ha fet mai una beixamel?....tu?...doncs aquí t'explico com fer-la pas a pas.
Començarem amb un "roux" normal...i incorporarem llet. Si hi posem brou...serà una "velouté", però això ja seria un altre recepta.
Inga.

INGREDIENTS
60 g de mantega
60 g farina
1 litre de llet
un polsim de nou moscada
sal

ELABORACIÓ
 Començarem preparant el que se'n diu un "roux", desfent la mantega...
 ...quan deixi de fer soroll...
 ...incorporem la farina...
 ...ho barregem bé amb una pala de fusta o barnilla (vigileu el tefló)...
  ...a continuació incorporem una mica de llet...
 ...que lligarem bé. No tireu massa llet de cop o us quedaran grumolls i, si és calenta millor encara.
 Poc a poc, i paciència...aneu repetint el mateix procès...
  ...i lligant-t'ho tot....
 ...veureu com de tant en tant queda tant lligat que es desenganxa de la paella i tot. Aneu bé.
   Més llet...i més remenar....
  ...fins que arriba un punt en que ja podeu incorporar la totalitat de la llet.
 Ho salem una mica...
   ...i posem nou moscada...
   ...no us passeu que és molt aromàtica...
Ara deixeu-la coure uns 20 minuts, però l'heu d'anar remenant de tant en tant per evitar que s'enganxi i es cremi. No s'ha de remenar constantment, però necessita atenció. Tasteu-la de sal.
   Finalment, ja la podem utilitzar per cobrir uns "Macarrons amb beixamel", per exemple.
Què bons, eh?... no cal dir la quantitat de plats que es fan amb aquesta salsa tan popular...
...com una lasanya de carn...
 
...o una Albergínia farcida...
 ...o uns Canelons de Nadal....

També hi podeu barrejar una mica de tomàquet i fer una "Beixamel de tomàquet"
...com per aquests Canelons de bolets...
 Bon Profit !!!

11 comentaris :

  1. Albert, el link de "canelons de nadal" esta caput, el pots arreglar siusplau?

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies per avisar, Meritxell !!..ja està arreglat !!!

    ResponElimina
  3. Les varilles i les paelles (teflon, etc) són incompatibles. Varilles en un cassó d'acer inox i per la paella, pala de fusta o llengua. Però les imatges són molt boniques. M'havia oblidat de dir que la llet cal posar-la molt calenta, així no farà grumolls.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, posats a fer-ho bé hauríem de considerar els materials, i tant.
      Gràcies per la teva aportació Beppa!

      Elimina
  4. Acabo d'acabar de fer el rostit, passar la carn per la picadora (les 3 vegades com indica la recepta), barrejar amb la beixamel i recollir la cuina: unes 3 horetes llargues, per fer una aproximació del temps. El farcit ha quedat boníssim, demà ja us diré el resultat final!

    ResponElimina
  5. Uposs!! Perdó!! Aquest comentari anava per la recepta dels canelons de Nadal... Sorry!!!

    ResponElimina
  6. He fet la recepta i ha quedat molt espesa. Pod ser he de posar alguna varietat de farina en concret?

    ResponElimina
  7. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  8. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  9. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !