inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 23 de desembre de 2011

Rostit de Nadal (Ànec amb prunes i pinyons)



Aquest és un plat típicament nadalenc, ja que conté molts greixos i calories...i pel Nadal...tot han de ser excessos....no?...si no...és com que no fa Nadal.
Però està molt bo, titots. A casa tothom pregunta quan podrà menjar el tradicional rostit de Nadal....i es que és d'aquells guisats que deixen empremta.
Us recomano que el feu un o dos dies abans de menjar-lo. De fet, jo l'he arribat a fer una setmana abans. Penseu que no cal congelar-lo ja que es conserva en el seu propi greix.
Es evident, que el secret d'aquest plat està en la qualitat del pollastre o de l'ànec, que han de ser de pagès...vaja, d'aquells que mengen els macarrons que han sobrat...els cucs que troben pel fems...i aquestes cosetes que s'han donat tota la vida.
Nosaltres sempre li havíem encarregat els pollastres i ànecs a la "senyora Lluïsa", propietària d'una Masia a Parets del Vallés. Era una antiga amiga dels meus avis que sempre havien criat aviram a casa. No era cap botiga, si no més aviat un contacte un favor que ens feien. Però en morir la senyora Lluïsa...tot va canviar....i m'he hagut de buscar la vida, clar.
Per exemple, també podeu utilitzar el pollastre de pota blava I.G.P. del Prat. Encara que és una mica car...i no és un animal massa massa gros...però d'una carn exquisida, això sí que ho té.
Ara recordo que de petit els meus pares ens portaven a la Fira del Gall de Vilafranca...on podies comprar l'animal viu o te'l mataven davant teu.
Però ara fa molts anys que no vaig.
Penso que, si compro res allà i amb lo massificat que està ara tot....segur que m'estan prenent el pèl. Segur que em veuen com al típic "barceloní" pixapí i camaco que busca de la gran oferta i, clar, "se la meten doblá"...que diuen.
Potser soc jo, que em faig gran i m'he tornat més desconfiat, no?. Ara mateix em fa més patxoca comprar a la parada del Mercat on compro durant tot l'any.
Però em faria il.lusió anar a la fira denou i recordar èpoques passades.
Per la resta és un plat molt tonto de fer.
Ben fàcil, ja ho veureu.
Aquesta és la recepta que feia la meva mare i que és idèntica a la que trobareu al Corpus del Patrimoni Culinari Català (nº 926). La única diferència és que porta poma.
Per cert, un consell, si podeu compreu les prunes (amb pinyol sempre) i els pinyons 15 dies abans...millor que a última hora pugen molt de preu.
Aquesta recepta és d'ànec, però el "Rostit de Nadal (Pollastre amb prunes i pinyons)" es fa exactament igual. La única diferència es que el pollastre estarà cuit en uns 45-60 minuts i l'ànec, de carn més dura, trigarà entre 60-80 minuts.
Bon profit !!!..i no oblideu, a la cuina, amor i paciència !!!

INGREDIENTS
1 ànec de pagès (ecològic)
2 cebes trinxades
6 alls
100 g de llard de porc
1 copa de conyac
1 copa de vi blanc
200 g de prunes amb pinyol
un grapat de pinyons
1/2 branca de canyella
pebre negre
dues fulles de llorer
aigua
sal

VARIANTS:
- Podeu cuinar de la mateixa manera qualsevol altre au

ELABORACIÓ
Preparem tots els ingredients.
L'ànec de pagès és molt gustós...i normalment són animals força grans. Un ànec d'aquests us pot fer 3 o 4 quilos tranquil·lament. De vegades s'han de coure en dues cassoles...ja que no hi cap en una de sola.
Demaneu-li al vostre pollastrer que us talli per rostir.
Començarem per daurar tot l'ànec....fent ús del llard com a greix.
A mi m'agrada posar meitat oli d'oliva meitat llard, per no abusar massa del llard, però podeu utilitzar únicament el llard.
El salem i l'empebrem, peça per peça.
Amb el greix calent....enrossirem l'ànec.
Ha de quedar amb un color torradet...i compte que esquitxa.
Mentre enrossim l'ànec...anirem pelant la ceba.
Probablement ho tingueu que fer en dues tongades....i haureu d'anar reservant-lo.

Ara, retirarem l'excés d'oli per evitar que ens quedi un rostit massa oliós. Deixem el just per sofregir la ceba i l'all. La resta el podeu reservar per fer altres rostits.
Tallem la ceba "mal tallada", es a dir, a trossos grans. Els alls sencers amb pell i per la meitat.
Ara, en la mateixa cassola i amb l'ànec reservat...enrossirem una mica la ceba i l'all....juntament amb la canyella...de la que n'extraurem tot l'aroma amb aquest sofregidet.
Passats uns minutets i amb la ceba una mica daurada (tampoc massa)....incorporem tot l'ànec i ho barregem bé dins la cassola.
Ara hi posarem el vi. Jo utilitzo aquest vi per cuinar...que és força aromàtic per les herbes amb les que s'ha macerat, però podeu utilitzar qualsevol tipus de vi blanc.
Posarem un got.
Directament.
Al mateix temps...també hi posarem un got de conyac (brandi).
Ho taparem i esperarem que s'evapori l'alcohol uns 10 minutets a foc mitjà.
Passat aquest temps...hi posarem aigua calenta...fins gairebé cobrir tot l'ànec.
Ho saleu una mica...i deixeu que es faci a foc lent durant 70-80 minuts. Vigileu de tant en tant que no falti aigua i n'afegiu més.
Mentre, podrem anar preparant les prunes (amb pinyol) i els pinyonets.
Com podeu veure...jo n'he fet dues cassoles.
Proveu què tal està la carn. L'ànec pot necessitar entre 80-120 minuts de cocció i depèn del tipus d'ànec. En qualsevol cas, la carn d'aquesta au sempre quedarà més dura que la del pollastre. És una característica pròpia. Quan faltin uns 15-20 minuts de cocció per acabar el rostit...afegirem els pinyons....
I les prunes. Remeneu-lo tot junt, amb compte de no malmetre les prunes i rectifiqueu de sal.
Un cop fet...no el toqueu. Deixeu-lo refredar en la mateixa cassola...tapat. Com tots els rostits...és important fer-lo mínim un dia abans de consumir-lo. En repòs, la carn agafa més gust...i s'estova amb el propi greix. Jo el deixo for a de la nevera, dins la cassola, tota la nit.

Tranquils que no s'espatllarà. Tot el que es conserva en greix aguanta molt de temps....com, per exemple, el confit d'ànec.
Una hora abans de servir-lo, podeu escalfar tota la cassola...fins que arrenqui el bull...i ho pareu.
I ja està nanos....a gaudir.
Què bo...i quantes calories !!!
I a sucar pa.
...un bon vinet negre per acompanyar.
Per cert, a l'hora de servir-ho podeu barrejar el Pollastre rostit amb prunes i pinyons amb l'ànec...i barrejar els suquets també.
Bon Profit i Bon Nadal !!!

6 comentaris :

  1. Pero que booooooooooooooooo !!!!

    ResponElimina
  2. Saps??,
    jo el rosteixo sencer al forn, evidentment net de dins, i hi poso herbes( sajolida,romaní, llaurer,etc....), un tall de llimona ,un tall de taronja, tot a dins, i l'unto amb suc de taronja i llimona per la pell, salpebrat, un bon raig d'oli d'oliva ( del bò eh???) i a coure. El vaig girant, i a mig fer ,un bon raig de conyac i ví ranci ( de la barreja que em fan a la botiga del costat de casa).. Sensacional!!!..
    A l'endemà, el tallo i el poso a la caçola amb les verdures (all sencer, seba, pestanaga....), Ja cuites una mica abans, ahhhh!!! i un tronquet de canyella, que hi dóna molt bon gust, un raig de caldo i a fer la xuppppp.
    Com tú dius, millor deixar-lo reposar fins l'endemà, està boníssim!!!!!
    Llavors l'acompanyo amb pilotilles amb tela,Sensacionals, que les fregeixo a part i les afegeixo abans d'acabar el rostit.....i si hi ha bolets, millor que millor.....jo en tinc de confitats!!!!!!!!!
    Avui t'he fet jo la recepta eh??????

    una abraçada.

    ResponElimina
  3. @Dolors, fantàstica aportació la teva !!!...una bona i interessant manera de fer el rostit. gràcies !

    ResponElimina
  4. Doncs jo vaig anar diumenge a la fira del gall. Tot i que no vaig comprar cap gall pq ja tenia un magnific ànec a la nevera. A viam si me'n surto de rostir-lo!!!

    ResponElimina
  5. Doncs jo vaig anar diumenge a la fira del gall. Tot i que no vaig comprar cap gall pq ja tenia un magnific ànec a la nevera. A viam si me'n surto de rostir-lo!!!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !