inici | contacte | avís legal | publicitat | Spain English French German Italian Russian Portuguese
Bunyols de Quaresma Mona de Pasqua: Sara Llom de bacallà al forn sobre salsa de ceps amb cloïsses i trompetes de la mort Mona de Pasqua: Trufa La cuina de sempre .CAT ja disponible per a Android a Google Play Ja a la venda! Descompte promocional fins a esgotar existències!

dissabte, 9 juliol de 2011

Pollastre amb escamarlans

Per a mi, no hi ha plat més representatiu de la cuina de l'empordà que aquest.
A més, per estrany que us pugui semblar, combinar pollastre amb peix i xocolata.....resulta exquisit. No queda ni dolç ni amarg. La picada de xocolata li aporta una textura seductora a la salsa i un sabor molt característic i molt intens.
Com sempre, és molt important utilitzar ingredients de primera qualitat: escamarlans frescos i un bon pollastre de pagès....i ecòlogic si es posible. No aneu al "Condis" ni al "Suma" a comprar el pollastre, si us plau.
No tinc res en contra d'aquests supermercats...però es que no es comparable el pollastre cutre, esquifit i industrial que trobareu envasat (i inflat amb aigua per a guanyar pes)....amb un de comprat a una botiga de confiança del Mercat Municipal....o d'una Cooperativa Agrícola.
Encara que entenc que no sempre tenim l'oportunitat de comprar "el millor del millor"....per mil motius, a mi també m'ha passat. Com a mínim feu l'esforç.
I no dubteu en provar aquest plat, per què us deixarà "bocabadats" !!!

L'escriptor Jaume Fàbrega diu en el llibre "La Cuina Gironina":
"Aquest plat, en contra del que podria semblar, no ha pas estat l'invent d'algun cuiner que s'hagués inspirat en algun suposat principi de la nova cuina. Amb diverses variants, és tradicional a tota la costa: també es pot fer amb conill, amb gambes i, fins i tot, ja en un altre terreny, amb cloïsses.
Segons m'explicà un vell pescador de Tossa de Mar el plat, originàriament, es feia amb llagosta, quan això era un marisc que els pescador tenien avorrit de tenir tant a mà. D'acord amb l'esmentat personatge, a Tossa, per la Festa Major, es cuinava el consuetudinari rostit de pollastre. I amb el que havia sobrat, l'endemà, hom aparellava un plat més d'estar per casa, el pollastre amb llagosta. És d'aquelles explicacions que, com diria un italià, si non é vero é ben trovato.
El plat, tal com es feia - i no sempre tal com es presenta als restaurants, on ha obtingut un èxit notable - , era més aviat un platillo, a base de cocció lenta i trossos petits i, per tant, una mica de repòs abans de consumir-lo és més que convenient, a fi que uns gustos aparentment tan contradictoris s'influeixin mútuament."

La propera vegada que el faci, serà amb Llagosta, doncs. Ja us explicaré.
Ara veiem com es fa amb escamarlans.

INGREDIENTS
1 pollastre de pagès ecològic i tallat per rostir (nomès els trossos més macos)
6 escamarlans frescos (2 per persona)
1 ceba
3 tomàquets madurs
1 cap d'alls
brou de pollastre (si no aigua)
oli d'oliva
raig de conyac
raig de vi blanc
1 picada (ametlla, avellana, pa torrat, julivert, all)
xocolata negra
pebre negre
julivert
sal

ELABORACIÓ
Ho preparem tot
...per a fer la foto de rigor, clar...je,je...
Netegem i salpebrem el pollastre
Netegem i salem els escamarlans
Calentar abundant oli en una cassola gran
Saltejarem els escamarlans (no massa)

...i els reservem
En el mateix oli, enrossirem el pollastre
Per totes dues bandes
També reservem el pollastre, ja que he tingut que fer dues "tandes" per què no hi cap tot sencer
Quan el tinguem tot, l'ajuntarem i el flamejarem (molt de compte, heu de tenir una tapa preparada per si cal ofegar el foc). Un cop flamejat, ho deixarem coure 2-3 minuts.
Reservarem el pollastre i en el mateix oli fregirem la ceba ben picadeta
Mentrestant, en una paella apart, fregirem uns talls d'all que reservarem en un pot per a triturar
En el mateix oli de l'all, fregirem dues llesques de pa...
Com que ja tenim la ceba enrosida, afegirem el tomàquet triturat i ho barrejarem una mica
Ho deixarem coure uns 5-7 minutets
Mentre, ja tenim enrosides les dues llesques de pa
Les incorporem al pot de triturar, juntament amb una mica de sal i una mica de julivert
Ho veieu, oi?
A més a més, li posarem una picada d'aquestes que ja venen preparades
Tot barrejat
I la xocolata.  Amb 10 trocets en tindrem prou....però que sigui de la negre, eh?

Tirarem un raig de vi blanc al nostre sofregit
I deixarem que s'evapori l'alcohol durant uns 5-7 minuts més
Llavors ja podrem incorporar el pollastre i el brou de pollastre (o aigua si no teniu)...i rectificarem de sal.
Ho deixarem coure.
Quan porti uns 20 minuts....agafarem un parell de cullerades del suquet i el posarem dins el pot per triturar. Així ajudarem al turmix i es desfarà la xocolata.

Quina pinta més curiosa, eh?
Ho passarem pel turmix fins que quedi ben fi
Quan el pollastre ja estigui gairebé cuit (uns 35 minuts), tirarem la picada de xocolata.

Ho escampem bé
I deixeu coure uns 5 minutets més
Ara incorporem els escamarlans
Ho remenem tot, i deixem coure uns 10 minutets més.
Ben tapadet
Feu una sacsejada de tant en tant, per a barrejar gustos
...quines oloretes que surten....
El provem de sal i rectifiquem si cal
Finalment, acabarem el plat amb una mica de julivert ben picadet
Com ja us he comentat, es més que recomanable menjar-lo d'un dia per altre. El podeu fer un Dissabte per menjar-lo Diumenge. D'aquesta manera es barrejaràn tots els gustos del plat....i reposarà una nit el pollastre.
A l'endemà nomès caldrà calentar i servir.
I aquest és el resultat....un gran plat, sí senyor.
Molt i molt bó !!! (je,je)
Bon Profit !!!

5 comentarios :

Familia Vilas-Ferrer ha dit...

Uau !... quina pinta te aquest suquet... molt i molt bé !!!

Albert ha dit...

...al final aquest blog es dirà: "La cuina del molt i molt bé"...juassss

Dolça ha dit...

M'agrada veure que fas picada d'ametlla, avellana, pa torrat, julivert i all pels plats de sucar pa, tal com mana la cuina de sempre,no?. Jo aquest també el faig però no hi he posat mai xocolata.
Ànim, tu també ho fas molt i molt bé!

PTNTS
Dolça

Aurora ha dit...

Fet, retratat i publicat !!!! Ara només falta menjar. Gràcies
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4664152682458&set=a.4642454460016.184078.1252714616&type=1&theater

Albert ha dit...

Em pots enviar les imatges?....ja vaig publicar en un article que no comparteixo la finalitat de Facebook. Però segur que t'ha quedat de fàbula. Gràcies Aurora !!!

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pels teus comentaris !