inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 14 de desembre de 2010

Canelons de Nadal


Res més típic per Nadal que uns canelons, d'aquells ben bons, dels de tota la vida.
Us mostraré la recepta utilitzada durant anys i anys per la nostra família, que ja els feia la meva àvia.
Com sempre, la qualitat marcarà la diferència i si podeu comprar pollastres de pagès ecològics, molt millor (i si són D.O.P. ó .I.G.P. encara millor).
La resta de productes, a la botiga de confiança del vostre Mercat Municipal (no aneu al supermercat a comprar la botifarra, si us plau!).
- "Tu quants vols?"
...era la típica pregunta que ens feia la nostra mare a cada un de nosaltres, desprès de fartar-nos amb un vermut desorbitat, vaja, que allò era un tiberi més propi d'un espartà que d'un català, je,je.
I tampoc no servia de gaire dir-li quants volies, la veritat.
Si li deies quatre te'n posava sis.
Si li deies 3 te'n posava cinc.
D'això se'n diu no saber comptar, no?....
O amor de mare, potser?
Total, que aquesta és una gran recepta.
Agafeu-vos que venen corbes.
Aquesta és una de les receptes més elaborades que trobareu en aquest blog i per això us recomano realitzar-la en dues o tres fases (o dies):
FASE 1- El rostit previ i la preparació del farciment
FASE 2 -Enrotllar els canelons
FASE 3: Beixamel i gratinat
Es a dir, que calen, com a mínim, 2 matins complerts per fer aquests canelons (si es que no voleu estar un dia sencer a la cuina).
I feina molts, que en tingueu també per congelar.
Tradicionalment, els canelons es napen amb salsa beixamel i es gratinen amb formatge rallat i trossets de mantega. Però hi ha molta gent que utilitza salsa de tomàquet en lloc de la beixamel o, fins i tot,  una beixamel feta amb salsa tomàquet (també coneguda com a Salsa Aurora).
Això, és més comú del que ens pensem, sobretot a Barcelona província.
Tsch!... i no estan gens malament, eh?.
Com a exemple, us recomano visitar la recepta dels "Canelons de bolets amb beixamel de tomàquet".
Total, amics meus, que per elaborar aquest plat caldran algunes dosis d'amor i paciència.
Ànims!  que val la pena!

INGREDIENTS
1 botifarra crua
1 pollastre ecològic
1 tros de carn magre de porc
250 g de cansalada viada (crua, no salada)
2 fetges de pollastre
1 llauna mitjana paté de fetge de porc
100 g de pernil salat (ibèric)
100 g llard de porc
5 alls
1 branca de canyella
2 fulles de llorer
1 ceba gran
un got de vi blanc "Gran Xef"
un got de conyac
3 o 4 caixes de pasta de caneló "El Pavo"
sal
oli d'oliva
formatge ratllat
mantega

Per a la salsa beixamel
1 cullerada de farina
1/2 l de llet
50 g de mantega
nou moscada
sal

ELABORACIÓ
FASE 1: El rostit previ i la preparació del farciment
 Netegeu bé tota la carn i el pollastre. 
 Començarem per enrossir una mica la carn...i posarem una mica de llard en una cassola.
 A mi m'agrada posar també oli d'oliva....i limitar el consum de llard, però ho podeu fer amb un o l'altre.
 Mentre s'escalfa l'oli, podeu anar salant i empebrant el pollastre.
 I el posem a daurar, per les dues bandes.
 També podeu anar salant i empebrant la resta de carn.
 Reservem el pollastre i anem daurant la carn....menys els fetges de pollastre.
 No l'hem de fregir ni de coure...només donar color, marcar bé que se'n diu...amb el foc mitjà-fort.
 Ho reservem tot plegat.
 Ara, tallem la ceba a talls grossos....i els alls sencers.
Hi aboquem tota la carn a la cassola....
 ...i hi incorporem la ceba, l'all....
 ...i la branca de canyella....
...i el llorer...
 Li donem unes voltes...i deixem que es faci tot plegat una estona...uns 10 minuts.
 Podeu tapar la cassola si voleu.
 Passat el temps, preparem el vi....
 ...i l'incorporem juntament amb el conya, barrejats.
 Ara, esperem uns 10 minuts a que s'evapori l'alcohol.
 Ummm...quina flaire.
Correcte, és el moment d'incorporar l'aigua per la cocció. Que sigui calenta millor...i no abusar. És millor posar miquetes d'aigua calenta....que posar-ne massa. Si teniu bon ull....amb el temps, hi tirareu la quantitat adequada de líquid.
 Ho salem una mica, sense passar-nos...
... i hi incorporem els fetges de pollastre...que no hem daurat per no assecar-los massa.
Ara és qüestió de paciència. Posar-ho a foc mig-baix...i deixar que es faci el rostit durant uns 40-45 minuts. Fins que el pollastre sigui ben cuit.
 Un cop passat aquest temps....deixeu-lo refredar a la mateixa cassola.
 Així, ja es podria menjar, obviament. 
Ara el que farem serà triar tota la carn....i reservar-la en un altre recipient...i el suc colar-lo i reservar-lo a banda.
 Molt bé.
Ara tenim la "feineta" d'anar triant tota la carn....que no quedi cap os, nervis ni restes dures....per poder-ho triturar amb tranquil·litat.
 Ja tenim tota la carn triada i sense ossos. Podem començar a triturar-ho.
Podeu utilitzar qualsevol picadora de carn. Jo utilitzo una manual...molt classicota.
En la secció "Consells", trobareu un post que parla d'aquesta fantàstica trituradora Porkert.
La faig servir un cop a l'any, per fer aquests Canelons de Nadal...i sempre s'ha de muntar i desmuntar. Però ja forma part de tota la "parafernàlia"....i em fa gràcia i tot. Em trasllada a la meva infància...quan veia a la meva àvia i mare utilitzar-la...i al nostre gat "Petit" que sempre "escombrava" tot allò que queia pel terra...jeje.
Jo, per què soc un romàntic, però podeu utilitzar qualsevol trituradora de carn elèctrica...i us estalviareu un parell d'hores de feina. Tot i així, les textures aconseguides amb diferents aparells , també queda diferent.
 La rentem bé....
 ...i comencem a muntar-la...
 ...això ja semblen fotos del McGyver...i no d'un blog de cuina, oi?...jeje....
 ...la collem ben fort a la taula...amb un drap per no malmetre res...
 I ja la tenim apunt.
 Primer de tot....trituraré el pernil. He comprat uns daus de pernil ibèric.
 Seguidament, anirem triturant la resta del rostit....amb paciència.
 Què maco....!!!...a mi es que m'agrada aquesta màquina.
 Anem passant tota la carn, sense massa miraments.
 Penseu que farem un total de 3 passades.
A la segona passada....hi afegirem una mica de paté de fetge de porc a cada triturada...però poquet eh?...no més d'una llauneta per tot el rostit...així que repartiu-la bé.
  Jo la reparteixo d'aquesta manera...i em va bé.
 Encara no hem acabat amb el farciment. Ara hem de fer una beixamel tradicional.
 Comencem pel "roux", daurant la farina ben lligada amb la mantega....
 ...afegim la llet, poc a poc, i finalment...incorporem tot el suquet del rostit que teníem reservat.
Si voleu més detalls de com fer aquesta salsa...us recomano visitar la recepta "Salsa Beixamel".
 Procureu que us lligui.
Passats uns 20-25 minuts d'anar remenant per evitar que s'enganxi el cul....obtindreu una saborosa salsa beixamel.
 Ara, en una cassola més gran...barrejarem la pasta dels canelons...amb aquest beixamel.
La beixamel que us surti amb un litre de llet serà suficient.
 Ara, amb l'ajuda d'un batedor, remeneu bé tota la massa....
 ...escalfeu-lo tot plegat...fins que es desenganxi de les parets...com si de massa de croqueta es tractés.
Ara si, ja tenim el farciment fet. Si voleu, cobriu bé la pasta amb paper film (ja que s'asseca molt ràpid) i guardeu-la a la nevera per continuar a l'endemà.

FASE 2: Enrotllem els canelons
 Com sempre, i que consti que no tinc cap comissió, eh?....però El Pavo són els millors.
 Posem abundant aigua a bullir....amb un raig d'oli...
 ...i un polsim de sal...
 Mentre s'escalfa l'aigua anem obrint els canelons amb molt de compte que es trenquem amb facilitat.
 Posarem un drap de cuina net i ben humit (mullat) a sobre de la taula. Aquí anirem deixant la pasta cuita.
 Quan arrenqui el bull...hi tirarem la pasta...d'una en una...per evitar que s'enganxin...i no masses alhora.
 Passats uns 8-9 minuts ja serà cuita.
 Es interesant passar-les per aigua freda...per trabar la cocció.
 Anirem col.locant la pasta dels canelons sobre el drap humit.
 Mentre, ja podrem anar fent porcions del farciment.
 Mes o menys, que quedin igual.
 I ara...pim pam...anar farcint.
 Amb un rostit com aquest...us poden arribar a sortir uns 70-80 canelons.
 Els enrotllem.
 Feu una mica de pressió i intenteu que quedin ben tancats.
 Ara, és qüestió d'anar col.locant-los en una safata pel forn.
En podeu fer varies safates...i congelar-les per un altre dia acabar de fer la beixamel i gratinar-los.
Per tant, aquí acabaria la fase 2.

FASE 3: Beixamel i gratinat
 Doncs vinga, que ja acabem. Com sempre, fem un "roux" pe començar la beixamel.
 Hi posem la farina, la lliguem i la deixem coure una mica.
 Anem afegint la llet poc a poc...i l'anem lligant.
 Ara, la nou moscada.
Ratllem una mica, no massa que és força aromàtica. Hi posem la sal i no parem de remenar durant els propers 20-25 minuts...fins que tingui una bona textura.
  Ja la podem abocar la beixamel sobre els canelons....
...que els cobreixi bé.
 Lo seu es que quedin submergits...com aquí.
 Tot i que això dependrà també de la mida de la safata.
 I que ens queda?...poquet poquet....posar uns daus de mantega per sobre...
 ...el formatge per sobre, en aquest cas, barreja de tres formatges per gratinar.
 ...i llestos, a gratinar fins que tinguin bon coloret.
I per fi....aquí els tenim.
 Que vagi de gust, doncs.
També els podeu gratinar amb formatge emmental.
Els tastem?
Ummm...
El farciment és suau de gust i textura.
Donen molta feina, es cert...però si en feu molts els podeu congelar i tenir per un temps.
Bon Profit i Bon Nadal !!!

I PER BEURE...
Nom: Torres Mas Coronas La Plana 2009 
Varietat/s: Cabernet Sauvignon 
Capacitat: 75cl 
Zona: D.O. Penedés
Fabricant: Miquel Torres 
Color cirera fosc, amb aspecte Caba. Aroma de gran intensitat, amb expressió de les típiques notes de la Finca Mas La Plana: confitures de nabius i cireres, també la tòfona i els matisos de la criança que recorden l'encens. Final de boca amb saba, elegant i molt prolongat, com correspon a un vi de gran llinatge. 
Font: www.petitceller.cat

17 comentaris :

  1. A casa els fem una mica diferents, però els teus tenen molt bona pinta. I això em fa pensar que m'hi comenci a posar. Jo en faig com 180 mes o menys... o sigui que cal preparar-ho amb temps.

    ResponElimina
  2. Impresionant, ténen una pinta boníssima.

    ResponElimina
  3. La veritat es que són molt fins de gust...gens barruers. Gràcies Ashling!

    ResponElimina
  4. Hola Albert,
    Primer de tot felicitar-te per aquest bloc.
    Una pregunteta, els ingredients que ens indiques mes o menys per quants canalons son?
    GRacies!!!

    ResponElimina
  5. Uns canalons que fan l'aire boníssims; al Vallespir, moltes vegades els fem amb les restes de les carns de la vigília. Per Sant Esteve, amb les sobries de l'escudella de Nadal; i si un dia fem pollastre rostit doncs amb la carn picada del pollastre! Totes les carns prèviament guisades amb amor fan peça.
    Joan

    ResponElimina
  6. Bon reflexió, si senyor.
    Enhorabona Joan.

    ResponElimina
  7. Hola! Amb el caldo que es reserva, què fas? Gràcies!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. El caldo del rostit vols dir? Es fa la beixamel pel farciment. Es veu clar a les fotos, Manel.

      Elimina
  8. Hola Manel! Impressionants canelons, tant, que crec que quan els faci seran els millors que hauré tastat mai. Quan afegeixes el vi també s'afegeix el brandi juntament amb el vi?

    ResponElimina
  9. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  10. És practicament igual a la recepta de la mare, però ella també hi afegia un cervellet, el que no sé és de quin animal, potser de be hi aniría bé?

    ResponElimina
  11. per a qcuanta gent és tot polegat?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola,
      Com comento a l'entrada surten uns 70-80 canelons aprox.
      Gràcies per la visita!

      Elimina
  12. El pollastre con de gran hauria de ser? De quants kg? Gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Normal, 2-3 quilos, no cal que sigui un gran pollastre. Un rostit normal. Pensa que surten força canelons d'un pollastre normal, més la botifarra, la carn, etc...

      Elimina

Gràcies pels teus comentaris !